Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη..
Η ονομασία στα λατινικά του γένους Hippophae προέρχεται από τις λέξεις ίππος (άλογο) + -φαές, (φως, λάμψη), άρα σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο. Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι κ θρεπτικοί και περιέχουν περισσότερες από 190 θρεπτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές, από τα φυτά, σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα. Επίσης περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7. Το παλμιτελαϊκό οξύ (ω-7) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, να εμποδίσει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, να αυξήσει την HDL-χοληστερόλη και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής , η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στα φύλλα του φυτού εχει αποδεδειχθεί εργαστηριακά ότι περιέχονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου,μαγνησίου,καλίου, β-καροτίνη, φλαβονοειδή, λυκοπένιο, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, που γενικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη . Ακόμη το λυκοπένιο αν προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή, έχει αποδεδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του εντέρου. Τέλος, τα φύλλα του ιπποφαούς έχουν κάτι ακόμα που δεν περιέχεται στον καρπό και αυτό είναι πρωτεΐνη σε ποσοστό 24% Τα έλαια από τους σπόρους και τον πολτό έχουν θρεπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως συστατικα σε διάφορα καλλυντικά και σε συμπληρώματα διατροφής.
Το ιπποφαές μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές:
-φρέσκο καρπό που τρώγεται άμεσα
-αποξηραμένο που τρώγεται ολόκληρος ή γίνεται τσάι
-κάψουλες ως συμπλήρωμα διατροφής
-σκόνη που πίνεται ως ρόφημα
Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
πηγη: el.wikipedia.org