Ο όρος Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση χρησιμοποιείται για την περιγραφή των κλινικών συμπτωμάτων ή των ιστολογικών βλαβών οι οποίες είναι αποτέλεσμα της παλινδρόμησης του γαστρικού υγρού του οισοφάγου.
Τα αίτια , αυτής της ενοχλητικής νόσου, είναι τα φάρμακα, η διατροφή και οι συνθήκες διαβίωσης. Μπορεί να εμφανιστεί, σε κάποια άτομα, μετά την κατανάλωση γεύματος χωρίς συμπτώματα ή μπορεί να είναι απόρροια κάποιας παθολογικής κατάστασης, όπως οισοφαγίτιδας με εμφανή συμπτώματα. Κάποια από αυτά είναι οι όξινες αναγωγές, οπισθοστερνικός καύσος (τυπικά συμπτώματα) καθώς και δυσφαγία, λαρυγγίτιδα, θωρακικός πόνος "μη καρδιακής αιτιολογίας" κ.α. (τυπικά συμπτώματα).
Η ιατρική αντιμετώπιση στοχεύει στην ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς και μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική.Η διαιτητική αντιμετώπιση, έχει σαν στόχο τον περιορισμό του ερεθισμού του οισοφάγου και την αποφυγή εμφάνισης ΓΟΠ.
Ο συγκεκριμένος τρόπος περιλαμβάνει την εφαρμογή των παρακάτω:
- Ναι σε μικρά και συχνά γεύματα ( ώστε να μην "βαραίνει" το στομάχι )
- Μειωμένη πρόσληψη λίπους (μειώνει την πίεση του Κεντρικού Οισοφαγικού Σφικτήρα)
- Όχι σε χυμούς εσπεριδοειδών και αναψυκτικά (άμεσος ερεθισμός του οισοφαγικού βλεννογόνου και αίσθημα ενόχλησης - πόνου)
- Όχι σε καφέ (ναι σε ντεκαφεϊνέ)
- Όχι σε σκόρδο, μέντα, δυόσμο και κρεμμύδι
- Όχι σε γλυκά και σοκολάτες (περιέχουν λιπαρά)
Ο τρόπος ζωής ατόμων που <<καίγονται>> από τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π καλό θα ήταν να περιλαμβάνει και τα εξής :
- Αποφυγή καπνίσματος
- Αποφυγή φυσικής δραστηριότητας μετά το γεύμα
- Αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα (μετά από 2 με 3 ώρες)
- Κατάκλιση στο αριστερό πλευρό Μπορεί να φαντάζει δύσκολη η καθολική εφαρμογή των παραπάνω αλλά το μέτρο και η προσπάθεια είναι αρκετά για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων !