Η Γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης , η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ψωμιού.
Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα γλουτένης είναι το σιτάρι, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι ενώ η βρώμη και το κριθάρι έχουν μια χαμηλή αναλογία γλουτένης. Δημητριακά όπως το κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο δεν περιέχουν γλουτένη.
Το τελευταίο καιρό δεν είναι λίγοι αυτοί που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη πιστεύοντας ότι θα χάσουν βάρος. Σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά (εμπορικά ή χώροι εστίασης ) υπάρχουν προϊόντα χωρίς γλουτένη και όλοι σπεύδουν να τα αγοράσουν . Δυστυχώς όμως η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια ακόμα μόδα.
Οι δίαιτες αυτές έχουν ‘’ αποτέλεσμα’’ διότι αποκλείουν από την διατροφή μια ομάδα τροφίμων ( δημητριακά ) και περιορίζουν τις ποσότητες των υπολοίπων ομάδων. Δεν βασίζεται σε κάποιο υγιεινό πρότυπο διατροφής . Η γλουτένη , λοιπόν , δεν είναι ένοχη για την αύξηση του βάρους μας αλλά οι διατροφικές μας συνήθειες !!!
Η μόνη περίπτωση που μπορεί η γλουτένη και τα προϊόντα που την περιέχουν ( ψωμί , κέικ , δημητριακά πρωινού κ. ά ) να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό είναι όταν το άτομο πάσχει από κοιλιοκάκη ( δυσανεξία στην γλουτένη ) . Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια τα αίτια της οποίας είναι άγνωστα .
Tα συμπτώματα είναι τα έξης : κοιλιακό άλγος , φουσκώματα , διάρροια , έμετοι, κ.ά . Σε τέτοιες περιπτώσεις μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ωφέλιμη αφού ανακουφίζει τον πάσχοντα από τα συμπτώματα. Καλό θα ήταν , λοιπόν , να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει μαγικό χάπι , μαγική δίαιτα ή μαγικό ρόφημα. Θέληση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι το κλειδί για το ιδανικό βάρος !