Δυστυχώς στις μέρες αυξάνονται τα άτομα που εμπιστέυονται προϊόντα φερόμενα ώς φυτικά συμπληρώματα ή ως υποκατάστατα γευμάτων γνωστής εταιρείας στην οποία εργάζονται άτομα χωρίς συγκεκριμένες σπουδές στον χώρο της υγείας και χωρίς να έχουν την γνώση να καθοδηγήσουν τον ενδιαφερόμενο σε ένα σωστό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής , όχι μόνο για την διαχείριση του σωματικόυ του βάρους αλλά και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του.
Τι λένε οι έρευνες ; Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτο επιστημονικό περιόδικο παγκόσμιας εμβέλειας ( PubMed ) είναι τα εξής :
Φυτικό δεν σημαίνει αβλαβές : Δέκα περιπτώσεις σοβαρής ηπατοτοξικότητας που σχετίζονται με τα συμπληρώματα διατροφής από προϊόντα της γνωστής εταιρέιας . Τα φυτικά σκευάσματα είναι δημοφιλή και θεωρούνται ασφαλή επειδή είναι δήθεν « φυσικά » . Αναφέρουμε 10 περιπτώσεις τοξικής ηπατίτιδας με εμπλεκόμενα τα προϊόντα της εταιρείας . Ένα ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Ελβετίας . Αναφέρθηκαν περιπτώσεις που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση αιτιότητας με βάση τα κριτήρια CIOMS. Δώδεκα περιπτώσεις τοξικής ηπατίτιδας που εμπλέκουν τα παρασκευάσματα τηςεταιρείας (1998-2004) ανακτήθηκαν , 10 τεκμηριώνονται επαρκώς ώστε να επιτρέπουν την ανάλυση των αίτιων. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 51 έτη (εύρος 30-69 ) και η καθυστέρηση έως την εκδήλωση ήταν 5 μήνες ( 0,5 - 144 ) .Η βιοψία ήπατος ( 7/10 ) έδειξε ηπατική νέκρωση , σημειώνονται λεμφοκυτταρική / ηωσινοφιλική διήθηση και χολόσταση σε πέντε ασθενείς . Ένας ασθενής με επιθετική ηπατική ανεπάρκεια μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς, το μόσχευμα έδειξε γιγαντιαία κυτταρική ηπατίτιδα. Σύνδρομο Ημιτονοειδους απόφραξης παρατηρήθηκε σε μία περίπτωση . Τρεις ασθενείς χωρίς βιοψία ήπατος παρουσιάστηκαν με ηπατοκυτταρικη ( 2 ) ή μικτή ( 1 ) ηπατική βλάβη .Η Αξιολόγηση της αιτιότητας των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου ήταν να χαρακτηριστεί ως βεβαία σε δύο , πιθανά σε επτά και δυνατά σε μία περίπτωση (α ) , αντίστοιχα.
Σύνδεση της Ηπατοτοξικότητας με προϊόντα της εταιρείας :Πολλά φυτικά προϊόντα είναι γνωστό πως προκαλούν ηπατοτοξικότητα .Σε μια πρόσφατη ερευνά-ερωτηματολόγιο στην Ισλανδία που αφορούσε αντιδράσεις συσχετιζόμενες με φυτικά φάρμακα-συμπληρωματα,τα προϊόντα της γνωστής εταιρέιας εμπλέκονταν στα περισσότερα περιστατικά ηπατοτοξικότητας.
Μέθοδοι: Οι κλινικές εκδηλώσεις των πέντε περιπτώσεων της εταιρείας που σχετίζονται με ηπατική βλάβη κατά τη διάρκεια της περιόδου 1999-2008 αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν με τη χρήση του συστήματος WHO- UMC( για την αξιολόγηση της αιτιώδους συνάφειας και της μεθόδου RUCAM).
Αποτελέσματα: Από τις πέντε περιπτώσεις υπήρχαν τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, η ενδιάμεση ηλικία ήταν τα 46 έτη (ηλικιακό εύρος 29-78 ) .Προϊόντα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για 1 έως 7 μήνες πριν από την παρουσίαση . Τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν ηπατοκυτταρικη και ένας χολοστατική αντίδραση .Μέσες τιμές χολερυθρίνης (ευρος: 26-311; ref. < 20 micromol/L), ALP 407 U/L (range: 149-712; ref. 35-105 U/L) and ALT 24 87 U/L (range: 456-2637; ref. 70 and 45 U/L για άνδρες και γυναίκες , αντίστοιχα . ) . Βιοψία ήπατος διεξήχθη σε 2 ασθενείς και ήταν σύμφωνη με τοξική ηπατίτιδα και στις δύο περιπτώσεις . Άλλες αιτίες της ηπατίτιδας είχαν αποκλειστεί με κατάλληλη ορολογική δόκιμη και υπερήχους .Η αξιολόγηση της αιτιότητας σύμφωνα με RUCAM ήταν πιθανή σε τρεις περιπτώσεις και δυνατή σε δύο . Χρησιμοποιώντας τα WHO- UMC κριτήρια αιτιότητας ήταν βέβαιη σε μία περίπτωση , πιθανή σε δύο και δυνατή σε δύο περιπτώσεις.
Συμπερασματα : H ηπατοτοξικότητα πιθανότατα να σχετίζεται με τη χρήση των προϊόντων αυτών .H ηπατοτοξικότητα λόγω φυτικών σκευασμάτων είναι μια σημαντική διαφορική διάγνωση στο διαγνωστικό έλεγχο της ηπατικής βλάβης.
Γίνεται κατανοήτο ότι η χρήση τέτοιων σκευασμάτων όχι μόνο δεν αποτελούν λύση για την μείωση του βάρους αλλά θέτουν και την υγέια των ατόμων που τα καταναλώνουν σε κίνδυνο . Μην εμπιστέυστε στον οποιοδήποτε την υγέια σας και την διαχείριση του σωματικόυ σας βάρους. Το μαγικό κλειδι για την επιτυχία βρίσκεται στην θέληση που έχει ο καθένας και στην σωστή καθοδήγηση από έναν επιστήμονα υγείας με σκόπο την υιοθέτηση υγείων διατροφικών συμπεριφορών !!!!!!!!!!
Τα πρότυπα άρθρα μπορείται να τα διαβάσετε :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21751292
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20197595/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17692989/