Πήραμε μερικά κιλάκια και μας έπιασε πανικός. Ψάχνουμε για κάποια δίαιτα, οποιαδήποτε! Ζητάμε από την κολλητή μας εκείνο το καταπληκτικό διαιτολόγιο που της είχε δώσει ο διαιτολόγος της 10 χρόνια πριν και είχε θεαματικά αποτελέσματα! Ψάχνουμε μανιωδώς μία δίαιτα από περιοδικό που μας έσωσε το καλοκαίρι του 2000, ήταν λιγάκι στερητική αλλά δεν έχει σημασία.. υπόσχεται μείον τρία κιλά σε μια βδομάδα!
Κάπου εκεί βρέθηκε κάποιος να επισημάνει το λάθος. «δεν είναι σωστό να εφαρμόζεις όποια δίαιτα βρίσκεις, το κάθε διαιτολόγιο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες». Μπροστά στην επιθυμία μας όμως να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, κανείς δεν μας πείθει χωρίς ισχυρό επιχείρημα. Υπάρχει όμως ένας πολύ καλός λόγος που θα μας πείσει. Ποιος είναι αυτός; Ο Βασικός Μεταβολισμός!
Τι είναι ο Βασικός Μεταβολισμός;
Είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθούν όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. (αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, θερμοκρασία του σώματος κ.α )που είναι απαραίτητες για τη ζωή του ανθρώπου σε σταθερή κατάσταση και απόλυτη ηρεμία.
Πως διαμορφώνεται ο Βασικός Μεταβολισμός; Υπολογίζεται βάσει του παρόντος σωματικού βάρους του ύψους, της ηλικίας και του φύλου.
Από τι επηρεάζεται;
-Από την επιφάνεια του σώματος: τα μεγαλόσωμα άτομα τείνουν να έχουν υψηλότερο Βασικό Μεταβολισμό
-τη σύνθεση του σώματος: ο Β.Μ. εξαρτάται κυρίως από το ποσοστό της άλιπης μάζας, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά πιο δραστήριος από τον λιπώδη.Άρα άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα , αθλητές και οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο Β.Μ.
-τη διατροφική κατάσταση: καταστάσεις υποσιτισμού ή νηστείας συνοδεύονται από μείωση του Β.Μ.
-τη συναισθηματική κατάσταση: σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις αυξάνεται ο Β.Μ.
-τα φάρμακα: η νικοτίνη και η καφεϊνη αυξάνουν λίγο το Β.Μ.
-την παχυσαρκία: τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν χαμηλότερο Β.Μ. από τα αντίστοιχα άτομα φυσιολογικού βάρους .
-την εγκυμοσύνη: κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνεται ο Β.Μ.
-το κλίμα: σε κλίματα πολύ ψυχρά ή πολύ θερμά ο Β.Μ. αυξάνεται στην προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει σταθερή θερμοκρασία.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που διαφοροποιούν τον έναν άνθρωπο από τον άλλον.Ένα διαιτολόγιο που δεν έχει προοριστεί για μας, το πιθανότερο είναι πως όχι μόνο δεν θα μας βοηθήσει αλλά μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια από κάποιον ειδικό που θα μας καθοδηγήσει σωστά και θα σχεδιάσει ένα διατροφικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές μας προσωπικές ανάγκες.
Είμαστε ξεχωριστοί και έτσι ακριβώς πρέπει να νιώθουμε!
πηγή: Ζερφυρίδης Γ.(1998) Διατροφή του Ανθρώπου, Παπανικολάου Γ. (1993) Σύγχρονη Διατροφή και Διαιτολογία Αθήνα εκδ.Θυμάρι, Πλέσσας Σ.Διαιτητική του Ανθρώπου. Αθήνα εκδ. Φαρμακον-Τύπος