6 αλλαγές για το 2020!!!!

6 αλλαγές για το 2020!!!!

Όσο αποφασισμένοι και αν είμαστε, τα βήματα και οι αλλαγές του προγράμματος και των χρόνιων συνηθειών μας πρέπει να γίνονται πάντα σταδιακά και αργά. Πολλές αλλαγές μαζί δύσκολα θα διατηρηθούν. Σύντομοι επιτεύξιμοι στόχοι θα  γεμίσουν τη χρονιά με αυτοπεποίθηση και όρεξη να συνεχίσουμε τις υγιεινές – θρεπτικές επιλογές μας. 

 

  1. Θα Πίνω νερό.

Τα οφέλη της ενυδάτωσης στον οργανισμό είναι πλέον γνωστά.  Η σωστή ενυδάτωση βοηθά τόσο την σωματική όσο και τη νοητική υγεία. Η αφυδάτωση  έχει ως αποτέλεσμα την κούραση, τους πονοκεφάλους, καθώς και την έλλειψη συγκέντρωσης .

Παράλληλα το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, γίνεται πιο ευαίσθητο χάνοντας τη φρέσκια νεανική του όψη.  Μη ξεχνάμε πως η πρόσληψη νερού επιτυγχάνεται και μέσω των τροφών (βλ. φρούτα & λαχανικά ). Περίπου 2 λίτρα ημερησίως για τις γυναίκες και 3 λίτρα για τους άντρες θεωρείται ικανοποιητικό.  

  1. Θα Ασκούμαι Καθημερινά.

Το «καθημερινά»  όπως και το «για πάντα»  είναι βαριές κουβέντες. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία όσον αφορά τη περιγραφή της συχνότητας και τη δέσμευση που δεν τηρείται. Θέτουμε μια ρεαλιστική συχνότητα άσκησης, συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό, ακολουθούμε το πρόγραμμα του όσο το δυνατό πιο πιστά μπορούμε. Οι υπερβολές δεν θα ευνοήσουν παραπάνω τον οργανισμό ούτε θα φέρουν συντομότερα αποτελέσματα. Ψυχραιμία, μεθοδικότητα και συνέπεια χρειάζεται.  40-50 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα αρκούν.  

  1. Θα Ετοιμάζω Λίστα Της Αγοράς.

Τip:   Χορτάτοι οργανώνουμε τη λίστα με όσα θέλουμε να φάμε μες την εβδομάδα - Χορτάτοι πάμε για ψώνια.

Το παραπάνω βοηθάει τον οικονομικό προϋπολογισμό  του νοικοκυριού, την επιλογή λιγότερο υδατανθρακούχων τροφίμων και την αντικατάσταση τους με άλλα πιο υγιεινά, την οργάνωση των γευμάτων μες την εβδομάδα και την αποφυγή διατροφικών ατασθαλιών. Διότι, δεν ξοδεύουμε χρήματα σε έτοιμο φαγητό που σαφώς είναι λιγότερο θρεπτικό και υγιεινό σε σχέση με το σπιτικό. Δεν αγοράζουμε τρόφιμα που μετά δεν έχουμε τρόπο ή συνδυασμό να τα μαγειρέψουμε, συνεπώς λήγουν στα ντουλάπια και απορρίπτονται. Δεν μας λείπουν τα βασικά φρούτα και λαχανικά που αποτελούν πρακτικές και εύκολες ιδέες τόσο για πλήρη γεύματα όσο και για σύντομα σνακ. Για αυτό, λίστα πριν το σουπερμάρκετ!  

  1. Θα Τρώω Πρωινό Γεύμα.

Ιδανικά, φέτος θα ξυπνάς μίση ώρα νωρίτερα ώστε να τρως πρωινό και μετά θα πηγαίνεις στη δουλειά.  Ακούγεται τέλειο και εύκολο. Στη πράξη και στην καθημερινότητα του καθενός δεν είναι τόσο απλό και εμείς οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι το ξέρουμε. Υπάρχουν αμέτρητες ιδέες για εύκολο και γρήγορο πρωινό γεύμα. Ικανές να καλύψουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο καλύπτοντας απόλυτα τις εξατομικευμένες ανάγκες για ενέργεια. Ξεχάστε τα αγαπημένα όλων «κλισέ πρωινά»  με γιαούρτια κ δημητριακά. Υπάρχουν αμέτρητες ιδέες για το δρόμο, το αμάξι, το γραφείο, το μετρό. Από ομελέτες, φρουτοσαλάτες και χυμούς μέχρι κριτσίνια και εναλλακτικά τοστ. Φαντασία χρειάζεται!  

  1. Θα Περιορίσω Το Αλάτι.

Το πρώτο βήμα είναι να περιορίσουμε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος όσο και κατά το μαγείρεμα.  Το αμέσως επόμενο και «πραγματικό» είναι να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού μειώνοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων – τυποποιημένων τροφίμων. Προτιμάμε να καταναλώνουμε τρόφιμα σε όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένη μορφή. Διότι το πιθανότερο είναι πως όσο πιο περισσότερο δεν μοιάζει με την αρχική του μορφή τόσο περισσότερο αλάτι και άλλα συντηρητικά περιέχει. Συμβουλευόμαστε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων και με λίγη εξάσκηση μαθαίνουμε να απορρίπτουμε ή να επιλέγουμε τα τρόφιμα που θέλουμε να φτάσουν στο τραπέζι μας. Προτιμάμε τρόφιμα που γράφουν «ελεύθερα αλατιού» ή « πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο».  

6.Θα κοιμάμαι 6-8 ώρες το βράδυ. Ο ύπνος μας αδυνατίζει. Εξασφαλίζοντας επαρκείς ώρες ξεκούρασης και ύπνου ο οργανισμός διαχειρίζεται καλύτερα την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη και η γλυκόζη που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία του και την αποφυγή παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. 6-8 ώρε ύπνου βοηθούν τη συγκέντρωση, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχική υγεία.  

     

 

Δήμητρα Δρίτσα
Διατροφολόγος: Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1987 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Λίγο μετά το τέλος του λυκείου βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας Κρήτης και το ταξίδι στη Διατροφή ξεκινά… Έκτοτε εργάζομαι ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ενώ παράλληλα δεν χάνω ευκαιρία να παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες διατροφής.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Δήμητρα Δρίτσα καλέστε στο 6988712998 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού