Διατροφη και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Διατροφή & Σκληρυνση Κατά Πλάκας Διατροφή & Σκληρυνση Κατά Πλάκας Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική νόσος που τα τελευταία χρόνια προσβάλει όλο και περισσότερα άτομα γύρω μας. Είναι τόσο αδιευκρίνιστη και η πορεία της δεν μπορεί να ειναι ποτέ αναμενόμενη. Χαρακτηρίζεται ως η νόσος «δακτυλικό αποτύπωμα» επειδή σε κάθε άτομο εξελίσσεται διαφορετικά.

Πως όμως βοηθά η διατροφή σε μια τόσο «διαφορετική» νόσο; Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται ( δλδ να καταναλώνονται περίπου 1 φορά το μήνα ) είναι το κόκκινο κρέας – μοσχάρι, χοιρινό – τα πολύ λιπαρά τρόφιμα όπως είναι οι σοκολάτες, τα γλυκά, τα μπισκότα, τα κρουασάν, τα σιροπιαστά, οι καραμέλες και οι σάλτσες που έχουν ως βάση το βούτυρο. Μειώστε τη πρόσληψη αλκοολούχων ποτών και τα αντικαταστήστε τα με 1 ποτήρι κόκκινο κρασί σε εβδομαδιαία βάση. Αν καπνίζεται, η διακοπή του θα βοηθήσει την πορεία του οργανισμού. Στραφείτε λοιπόν σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ο οργανισμός έχει ανάγκη από αντιοξειδωτικά (βλ. συνένζυμο Q10, λυκοπένιο, ρεσβεατόλη, πυκνογενόλη κ.α) για να καλύψει λοιπόν τις ανάγκες του τρώτε φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε μόνο να είναι εποχής! Ιδανική επιλογή αποτελούν τα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας καθώς δεν έχουν υποστεί επεξεργασία που μπορεί να αλλοιώσει τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους. Καταναλώστε άφοβα ελαιόλαδο γιατί είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και ηλιέλαιο ωμό, που περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά και βοηθούν στην αργή εξέλιξη της νόσου. Αντί για αναψυκτικά πιείτε πράσινο τσάι και στις σαλάτες βάλτε λιναρόσπορο.

Περιορίστε το αλάτι αποφεύγοντας να προσθέτετε παραπάνω στο φαγητό ειδικά αν υπάρχει οίδημα. Βάλτε όσο πιο συχνά γίνεται στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι ο μπακαλιάρος, ο σολωμός, η ρέγγα, ο κολλιός, τα μύδια, ο τόνος σε νερό, η γλώσσα, η πέστροφα. Μερικά από αυτά τα ψάρια αποτελούν και πηγή βιταμίνης D (σολωμός, πέστροφα, τόνος ) ενώ καλή πηγή βιταμίνης D είναι και ο κρόκος αβγού αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Αποφεύγεται να καταναλώνεται ξιφία γιατί μπορεί να περιέχει υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου που δεν ευνοεί την λειτουργία του οργανισμού. Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μόνο κατόπιν εξετάσεων εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι πρόσληψη λιπαρών να μην ξεπερνά τα 20 γρ ημερησίως. Προτιμήστε άπαχα μέρη κρέατος έτσι μειώνεται την ημερήσια πρόσληψη λιπαρών και αυτό έχει αποτέλεσμα να μην επιδεινώνεται η ασθένεια.

Πηγή: www.msassociationhellas.org

Δήμητρα Δρίτσα
Διατροφολόγος: Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1987 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Λίγο μετά το τέλος του λυκείου βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας Κρήτης και το ταξίδι στη Διατροφή ξεκινά… Έκτοτε εργάζομαι ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ενώ παράλληλα δεν χάνω ευκαιρία να παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες διατροφής.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Δήμητρα Δρίτσα καλέστε στο 6988712998 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού