Δυσκοιλιότητα , τι μπορεί να μην έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε;

Δυσκοιλιότητα , τι μπορεί να μην έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε;

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή Η δυσκοιλιότητα είναι πλέον ιδιαίτερα συχνή και συμβαίνει στο 5 με 25% του πληθυσμού των κοινωνιών δυτικού τύπου. Οι ορισμοί που δίνονται συχνά περιλαμβάνουν τα παρακάτω: σκληρά κόπρανα, δυσκολία στις κενώσεις, μη συχνές και τακτικές κενώσεις. Για να γίνει αυτό πιο πρακτικό θα αναφέρω ότι δυσκοίλιος δεν είναι κάποιος που επισκέπτεται το «θρόνο της πορσελάνης» μέρα παρά μέρα. Δυσκοίλιος θεωρείτε κάποιος που έχει το αίσθημα ότι δεν «άδειασε».

Υπάρχουν παράγοντες που αφορούν τον οργανισμό, τον μεταβολισμό, καθώς και νευρογενείς και γαστρεντερικοί παράγοντες, που μπορεί να προκαλούν τη δυσκοιλιότητα αλλά στο παρόν κείμενο θα αναφερθούμε στις πιο καθημερινές αιτίες.   Ψάχνοντας να βρούμε λύσεις θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τις αιτίες της δυσκοιλιότητας. Έτσι έχουμε:

  1. Η μη επαρκής κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών. Το 98% του βάρους των κοπράνων είναι νερό οπότε η αφυδάτωση φαίνετε πρώτα στη τουαλέτα! Θα πρέπει να πίνουμε κατά μέσο όρο δύο λίτρα υγρά πάντα ανάλογα με το πόσο ιδρώνουμε, το βάρος και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Παρόλα αυτά οι σκληρές κενώσεις είναι συνήθως θέμα αφυδάτωσης. Αυξήσεστε την κατανάλωση νερού και τροφών που είναι πλούσια σε οργανικό νερό (φρούτα & λαχανικά) και πιθανότατα το πρόβλημα να λυθεί.
  2. Η αναβλητικότητα του να βρεθεί κάποιος στην τουαλέτα. Το έντερο θέλει πρόγραμμα και για το λόγο αυτό όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα ή όταν αλλάζουμε μέρος εμφανίζεται δυσκοιλιότητα. Μάθετε και εκπαιδεύστε τον εαυτό σας πότε θα είναι η ώρα σας. Μετά από ολιγοήμερη εκπαίδευση θα εκπλαγείτε με το πόσο συνεπές θα είναι το έντερό σας στο πρόγραμμα.
  3. Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το βάρος των κοπράνων και βοηθούν στη συχνότητα των κενώσεων. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι κυρίως τα όσπρια, οι σπόροι δημητριακών, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά (λαχανάκια Βρυξελών, λάχανο, ραπανάκια) και τα αποξηραμένα φρούτα
  4. Η έλλειψη κίνησης. Αν δεν κινούμαστε, δεν κινείτε και το έντερο μας. Ελαφριά άσκηση όπως το περπάτημα σε καθημερινή βάση τουλάχιστον για μισή ώρα βοηθά αρκετά όχι μόνο το έντερό μας αλλά και τη γενικότερη εικόνα της υγείας μας.
  5. Μη σωστή στάση σώματος στο «θρόνο της πορσελάνης». Η λανθασμένη στάση του σώματος, κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες. Μάθετε να αφοδεύετε σωστά ανεβαίνοντας πάνω στη λεκάνη της τουαλέτας (σε στάση κόκορα) ή, εάν δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευλυγισία στη μέση και στα ισχία, χρησιμοποιήστε ένα πρόσθετο βοηθητικό σκαμπό, για να ανεβάσετε τα πόδια σας πιο ψηλά από το επίπεδο της λεκάνης του σώματος. Η ιδανικότερη στάση αφόδευσης είναι αυτή του squat (βαθύ κάθισμα. Μια εικόνα όμως 1000 λέξεις!

Untitled1 Με τις υγειές σας!!!  

Μυλωνά Μυρτώ – Μαρία Διατροφολόγος – Διαιτολόγος,

Μέλος European Institute of Nutritional Medicine, Lifestyle Medicine Harvarnd, life coach

δυΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού