Ω3 & Ω6!!! Είναι τα μόνα λιπαρά, για τα οποία γίνεται συνεχόμενη αναφορά ως τα «καλά λιπαρά» ,που πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Οι ειδικοί επιμένουν πως τα πολυακόρεστα Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα επιφέρουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει και είναι τόσο πολύτιμα;
Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει όλα τα λιπαρά οξέα που έχει ανάγκη, εκτός από το λινελαϊκό οξύ, ένα ω-6 λιπαρό οξύ και ένα ω-3 λιπαρό οξύ το α-λινολεϊνικό. Και τα δύο χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση και άλλων λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία, βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών, συνθέτουν τις κυτταρικές μεμβράνες, βοηθούν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον ερυθηματώδη λύκο καθώς επίσης σε ποικίλες μορφές καρκίνου και σε ασθένειες του νεφρού. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας τρόφιμα «πηγές» των «απαραίτητων λιπαρών οξέων». Τέτοια τρόφιμα είναι τα λιπαρά ψάρια, ο σολομός, το σκουμπρί, η γλώσσα, ο τόνος, η ρέγκα, ο γαύρος, η σαρδέλα, η πέστροφα, ο ξιφίας, το τυρί από γάλα σόγιας (tofu), τα θαλασσινά, ο τόνος, τα μύδια, τα χτένια, ο αστακός, τα καβούρια, οι γαρίδες, ο λιναρόσπορος, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ μιλάμε για «λιπαρά ψάρια» και θαλασσινά , σε συστηνόμενη συχνότητα κατανάλωσης 2 φορές/ εβδομάδα, η συνολική πρόσληψη λίπους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς έχουν λιγότερο λίπος και χοληστερόλη σε συγκριτικά με το χοιρινό και τα πουλερικά!