Η πεποίθηση ότι η δίαιτα του παιδιού με διαβήτη πρέπει να είναι τελείως ελεύθερη σε ζάχαρη, δεν είναι απόλυτα σωστή επειδή η γλυκαιμική απάντηση στη τροφή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, από τους οποίους η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μόνο ένας αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικός.
Πολλές υδατανθρακούχες τροφές που περιέχουν ζάχαρη παράγουν χαμηλότερη γλυκαιμική απάντηση απ’ ότι αυτές που περιέχουν άμυλο όπως δημητριακά ολικής αλέσεως σε σύγκριση με το άσπρο ψωμί. Οι τροφές αυτές δε συνίστανται συχνά, διότι εκτός από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν και ποσότητες κορεσμένου λίπους ή trans λιπαρών, τα οποία είναι βλαβερά. Τα γλυκίσματα αυτά περιέχουν αρκετές θερμίδες και το λίπος που περιέχουν, κρατάει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος υψηλά για πολλή ώρα. Μέτριες ποσότητες ζάχαρης ή τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη μπορούν να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο του παιδιού.
Για παράδειγμα μπορεί να προστεθεί ένα μέτριο γλυκό και να αφαιρεθούν 25-30gr υδατανθράκων από το γεύμα που ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί (30gr) ή 1 φρούτο. Είναι προτιμότερο τα γλυκίσματα να προσλαμβάνονται μαζί με κάποιο γεύμα,έτσι ώστε να λαμβάνονται συγχρόνως με τη ζάχαρη,φυτικές ίνες,πρωτεϊνες και λίπη, τα οποία μειώνουν την απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος που προκαλεί η ζάχαρη. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, συμπυκνωμένων χυμών εμπορίου δεν ενδείκνυται, διότι προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος.
Η συνολική πρόσληψη ζάχαρης και γλυκισμάτων για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης. Για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα συνιστώνται ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Μελίνα Κωνσταντινίδη Διατροφολόγος-Τεχνολόγος Τροφίμων Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.