Φροντίζουμε τα τρόφιμα… Ψύξη- Κατάψυξη! Συνήθως φροντίζουμε να επιλέγουμε τα ¨καλύτερα¨ τρόφιμα για μας και την οικογένεια μας. Διατηρούμε, όμως, σωστά τα τρόφιμα που μπαίνουν στην κουζίνα μας? Ιδιαίτερη σημασία για την αναλλοίωτη ποιότητα του τροφίμου, έχει η καλή διατήρησή του.
Ψύξη Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διατήρησης τροφίμων είναι η ψύξη, το ψυγείο. Όσο περισσότερο και γρηγορότερα ψύχονται τα τρόφιμα, τόσο μικρότερη είναι η αλλοίωση τους. Η μέση καταλληλότερη θερμοκρασία είναι οι +6 0C.
Προσοχή στα λαχανικά για σαλάτα(όπως μαρούλι, αγγούρι κ.α.) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Η δυνατή ψύξη μπορεί να ¨παγώσει¨ τις διαδικασίες στα κύτταρα τους και να προκαλέσει αλλοίωση της τροφής. Για να μην μπερδευόμαστε λοιπόν, έχουν φροντίσει οι κατασκευαστές ψυγείων για τους σωστούς χώρους ψύξης όπως λέγονται. Στο ψυγείο, κάτω από τον εξατμιστή, βρίσκεται το πιο ψυχρό μέρος και εκεί αποθηκεύουμε κρέας και αλλαντικά (+2 0C έως +4 0C )ενώ το πιο ζεστό βρίσκεται στη θήκη των λαχανικών (+260C έως +8 0C).
Μην ξεχνάμε να καλύπτουμε τα τρόφιμα με μεμβράνη ή να τα τοποθετούμε σε δοχεία αποθήκευσης για να προστατεύονται από οσμές και αλλοιώσεις. Τέλος, πρέπει να καθαρίζουμε το ψυγείο μας τακτικά και με επιμέλεια διότι στους τοίχους του αναπτύσσονται μικρόβια απειλώντας τα τρόφιμα και κατ’ επέκταση εμάς.
Κατάψυξη- Διαδικασία ψύξης
Η κατάψυξη είναι κατάλληλη για αποθήκευση τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, ακόμα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν διατηρούνται επ’ άπειρον, διότι με την αφαίρεση της θερμότητας η δράση των ενζύμων και των μικροβίων δε σταματά, απλώς επιβραδύνεται. Όταν θέλει κάποιος κατεψυγμένα τρόφιμα άριστης ποιότητας θα πρέπει να προκαλεί στο τρόφιμο ψύξη σοκ όπως ονομάζεται προκειμένου να μη δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου και αλλοιώνουν το προϊόν. Αυτό γίνεται στους -35 0C όπου θα πρέπει σταθερά να ψύχεται το τρόφιμο.
Σημειώστε: Η μέγιστη θερμοκρασία αποθήκευσης θα πρέπει να είναι -180C, για την διασφάλιση ποιότητας του τροφίμου. Προσοχή στα μικρά οικιακά ψυγεία που έχουν μικρή κατάψυξη δεν πρέπει να καταψύχουμε τρόφιμα παρά για 1-2 μήνες. Ψυγεία με μεγάλη κατάψυξη μπορούν να συντηρούν τρόφιμα έως και 1 χρόνο. Προσοχή: Τα τρόφιμα που καταψύχονται πρέπει να είναι φρέσκα και να συσκευάζονται αεροστεγώς!!! Τα φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα και μετά περιχύνονται αμέσως με κρύο νερό) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Σε λίγες μέρες άρθρο για να μάθουμε τον σωστό τρόπο απόψυξης αλλά και φροντίδας των τροφίμων για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας.
Δια[τροφή] για σκέψη. Fellows, PJ. Food Processing Technology - Principles and Practice. 2nd Edition. Woodhead, London, 2000 http://www.eufic.org/ Χημεία και μικροβιολογία: Τρόφιμα/ Συγγραφέας: Hermann Gruner, Reinhold Metz 2001