Ψάρια και θαλασσινά. 7 λόγοι για να βρίσκονται στο τραπέζι μας!!!

Ψάρια και θαλασσινά. 7 λόγοι για να βρίσκονται στο τραπέζι μας!!!

Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών δύο φορές την εβδομάδα εξασφαλίζουν στον οργανισμό την πρωτεΐνη που χρειάζεται. Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου και των ω3 λιπαρών οξέων. Η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας.

Ποικιλία. Υπάρχουν διάφορα ψάρια και θαλασσινά με ιδιαίτερα αυξημένη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός, η ρέγγα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα στρείδια είναι μερικά από αυτά. Καλό είναι να έχουμε ποικιλία λοιπόν.

Γεύση. Δώστε μια πιο ελαφριά γεύση ψήνοντας τα ψάρια στη σχάρα ή στο φούρνο. Αποφύγετε τα τηγανιτά και τις σάλτσες γιατί προσδίδουν θερμίδες και λίπος . Χρησιμοποιώντας μπαχαρικά ή βότανα, όπως άνηθο, πάπρικα, κύμινο, λεμόνι κ.α. μπορεί να προσθέσει γεύση, χωρίς την προσθήκη αλατιού.

Όστρακα. Στρείδια, μύδια, κυδώνια, όλα παρέχουν υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δοκιμάστε τα μύδια μαρινάρα, βραστά στρείδια, μύδια αχνιστά.

Ασφάλεια. Ελέγξτε τα στρείδια , μύδια , κυδώνια πριν το μαγείρεμα .Εάν περιβλήματα τους δεν σφίγγει ώστε να κλείσει, μη τα καταναλώσετε. Μετά το ψήσιμο , ανακατέψτε τα και αν κάποιο δεν έχει ανοίξει μην το καταναλώσετε ούτε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση .Μαγειρέψτε γαρίδες , αστακό μέχρι να είναι αδιαφανή . Ψήστε το ψάρι μέχρι να ανοίγει με ένα πιρούνι .

Δημιουργία. Εκτός από το κλασικό φιλέτο ψαριού, δοκιμάστε μπιφτέκια σολομού, μύδια με ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρέγγα καπνιστή σε σαλάτα. Βάλτε στο σάντουιτς τόνο αντί για αλλαντικά.

Οικονομία. Η κατάλληλη επιλογή ψαριών δε θα επιβαρύνει την τσέπη σας. Σαρδέλες , γαύρος, τόνος σε κονσέρβα , κατεψυγμένα θαλασσινά είναι συνήθως επιλογές χαμηλότερου κόστους .

Υγεία. Τα ω3 λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά μπορεί να βοηθήσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος σε βρέφη και παιδιά . Σερβίρετε θαλασσινά για τα παιδιά δύο φορές την εβδομάδα. Μια ποικιλία από θαλασσινά χαμηλότερα σε υδράργυρο θα πρέπει επίσης να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τις γυναίκες που είναι έγκυος ή θηλάζουσες .  

Πηγή: USDA 

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού