Η υγεία ενός ατόμου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως: κληρονομική προδιάθεση, τρόπος ζωής, φυσική δραστηριότητα και διατροφή.
Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ενός ατόμου, είναι πρωτεύων στόχος της διατροφής. Σημαντικό ρόλο έχουν και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού για την σωστή λειτουργία του. Μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, αποτελείται από 50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη και 30% λίπη. Επίσης, η επαρκής κάλυψη υγρών συμβάλει αρκετά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται στα παραπάνω κριτήρια και για αυτό το λόγο είναι διαδεδομένη παγκοσμίως .
Τα κύρια στοιχειά αυτής της διατροφής είναι τα εξής :
α) Μικρά και συχνά γεύματα
β) αυξημένη ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών
γ) αποφυγή trans λιπαρών (μπισκότα, έτοιμα φαγητά, μαργαρίνες, κ.α)
δ) κατανάλωση φυτικών ινών (ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί, δημητριακά)
ε) εβδομαδιαία κατανάλωση λαδερών και οσπρίων (2- 3 φορές)
ζ) εβδομαδιαία κατανάλωση λευκού κρέατος (1- 2 φορές)
η)εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού (1-2 φορές) Με την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει άσκηση και επαρκή διατροφή, καταφέρνουμε να έχουμε σταθερό βάρος, αλλά και την επιθυμητή αναλογία μυϊκού και λιπώδους ιστού. Δήμητρα Δρίτσα