Ο αδερφός μου (μεγαλύτερος κατά 3 χρόνια) ξεκίνησε να τρώει μπισκότα του εμπορίου στα 5 του όταν πήγε στο νηπιαγωγείο. Έτρωγε ένας συμμαθητής του, ζήλεψε, έφαγε, ζήτησε και έμαθε! Εγώ ξεκίνησα να τρώω μπισκότα εμπορίου στα 2, έτρωγε ο αδερφός μου, ζήλεψα, έφαγα, ζήτησα κι έμαθα!
Στα παιδιά δε λείπει κάτι όταν δεν το ξέρουν. Θα είναι χαρούμενο το παιδί μου αν δεν τρώει ‘λιχουδιές’, έχω ακούσει πολλές φορές. Και βέβαια θα είναι!! ¨Όλα εξαρτώνται από το τι περιμένει κανείς. Εάν κάποιος γνωρίζει και περιμένει τις λιχουδιές, τότε θα είναι απογοητευμένος όταν του λείπουν, αλλά όταν δεν τα γνωρίζει τότε δεν του λείπουν.
Ένα παιδί που έχει συνηθίσει σε μια υγιεινή διατροφή, που σίγουρα θα περιέχει ‘λιχουδιές’ αλλά περιστασιακά, θα έχει προσαρμοστεί στην ιδέα ότι η διατροφή του είναι φυσιολογική. Επομένως θα είναι σε θέση να αντιληφθεί και να επιλέξει το “υγιεινό”( είναι αυτό που βλέπει να καταναλώνουν οι γονείς). Οι γονείς έχουν μεγάλη επιρροή στην ποιότητα, την ποσότητα και τη συχνότητα του φαγητού και είναι σε θέση να βελτιώσουν και να ενισχύσουν το παιδί να αποδεχθεί μια υγιεινή τροφή. Δυστυχώς, συνήθως, φορτίζονται συναισθηματικά, νιώθουν ενοχές και τύψεις και πιστεύουν ότι στερούν στα παιδιά τους όλες τις «‘λιχουδιές’ του κόσμου».
Οι οικογένειες πρέπει να θέσουν σαν στόχο την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία. Πρέπει να είναι πρακτική και να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλης της οικογένειας. Όσο πιο αργά ξεκινήσουν τα νήπια να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά , τόσο πιο εύκολο είναι να τα βοηθήσεις να ακολουθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ας δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια για μια καλή υγεία!!!