Ένα υγιεινό γεύμα φτιάχνεται από περισσότερα λαχανικά και φρούτα και μικρότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τις μερίδες στο πιάτο σας για να πάρετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Ξεκινήστε σήμερα από το νούμερο 1!!
Φρούτα και λαχανικά. Φρόντισε το μισό πιάτο σου να περιέχει λαχανικά ή φρούτα τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συμβάλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.
- Άπαχη πρωτεΐνη. Επίλεξε πρωτεϊνούχες τροφές χαμηλές σε λιπαρά, όπως ψάρι, άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, όσπρια.
- Τρόφιμα ολικής άλεσης. Βάλε στόχο τη μέγιστη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα. Μη ξεχνάς τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορούν να εξασφαλίσουν στον οργανισμό σου το ασβέστιο που χρειάζεται αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες σας και σε άλλα θρεπτικά συστατικά.
- Όχι στα περιττά λίπη. Δώσε προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος αλλά και στα συνοδευτικά του γεύματος σου (τηγάνισμα, λάδια, σάλτσες)
- Πάρε το χρόνο σου. Απόλαυσε το φαγητό του. Το αργό μάσημα κάνει πιο γευστικό και απολαυστικό το γεύμα σου.
- Μικρότερο πιάτο. Χρησιμοποίησε ένα μικρότερο πιάτο για να μετριάσεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Με αυτόν τον τρόπο θα χορταίνει «το μάτι».
- Έλεγχος. Προσπάθησε να έχεις τον έλεγχο του φαγητού σου. Αυτό θα το επιτύχεις αν οργανώνεις και προγραμματίζεις τα γεύματα σου.
- Δοκιμή. Δοκίμασε θρεπτικά τρόφιμα που μέχρι πρότινος δεν ήθελες να ακούς ούτε το όνομα τους. Οι γεύσεις μας αλλάζουν κατά διαστήματα. Δοκίμασε ακόμα να μαγειρέψεις κάτι διαφορετικό!!
- Υγιεινά γλυκά. Το γλυκάκι χρειάζεται. Κατανάλωσε όμως, γλυκά του κουταλιού, παστέλι, χαλβά, μαύρη σοκολάτα.
USDA/ choosemyplate.gov Φανή Ρούσσου