20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα του οστού που οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Επηρεάζει περίπου το 50% των γυναικών άνω των 45 ετών και το 90% αυτών που είναι άνω των 75 ετών.

 

Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά «γυναικεία» πάθηση, αλλά προσβάλλει σημαντικό ποσοστό των ανδρών (προσβάλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 12 άνδρες). Δεν αφορά μόνο στην τρίτη ηλικία, αλλά μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα όταν υπάρχουν ιδιαίτερες καταστάσεις όπως οι διαταραχές διατροφής, συστηματικά νοσήματα κ.α. Η ασθένεια δεν δίνει συμπτώματα, ενώ όταν πλέον εκδηλωθεί είναι αργά.

Η οστεοπόρωση, λοιπόν, είναι μία πάθηση που επιταχύνει τη φυσική απώλεια της οστικής μάζας -που συνοδεύει την ηλικία- μέχρι ο σκελετός γίνει τόσο πορώδης και εύθραυστος, ώστε τα οστά του να παθαίνουν κατάγματα με το παραμικρό ζόρισμα (π.χ. όταν σηκώσει κάποιος ένα βαρύ αντικείμενο) ή και αυτόματα κατάγματα χωρίς να προκληθούν από ένα σοβαρό τραύμα ή χτύπημα. Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Απ΄ αυτούς, κάποιοι μπορούν να ελεγχθούν ενώ κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, δεν μπορούν.

Τροποποιήσιμοι παράγοντες • Χαμηλό σωματικό βάρος • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα • Κάπνισμα • Διαταραχές τροφής (νευρογενής ανορεξία, γυναικεία αθλητική τριάδα) • Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου (λόγω λανθασμένων διατροφικών συνηθειών ή δυσανοχής στη λακτόζη)

Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες • Θετικό κληρονομικό ιστορικό • Ηλικία • Φύλο (γυναίκες) • Εμμηνόπαυση • Προηγούμενο ιστορικό καταγμάτων • Φαρμακευτική αγωγή (κορτικοστεροειδή) Να τονίσουμε ότι η υγεία των οστών ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Η ποσότητα του ασβεστίου που χρειάζονται τα παιδιά ηλικίας 3-8 ετών είναι 800 mgr την ημέρα, ενώ για παιδιά ηλικίας 9-17 ετών ανέρχεται στα 1.300 mgr την ημέρα. Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 25% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών λαμβάνουν από τη διατροφή τους το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την ηλικία τους. Η βιταμίνη D παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών διότι συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου από τη διατροφή.

Πίνακας: Απαιτήσεις του οργανισμού για ασβέστιο μεταφρασμένες σε φλιτζάνια γάλα σε κάθε ηλικιακή ομάδα (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων). Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι: • Γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, παγωτό, τυριά (προτιμήστε αυτά που είναι χαμηλά σε λιπαρά) • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι κα • Μικρά ψάρια με το κόκκαλο, π.χ. σαρδέλες • Αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί • Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο: γάλα, δημητριακά, ψωμί, χυμοί κα. Πηγή:nutrimed.gr

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού