Μάθε για το αλάτι και περιόρισε το

Μάθε για το αλάτι και περιόρισε το

 Το αγαπημένο σε πολλούς αλάτι είναι ένας από τους πιο  γνωστούς ηλεκτρολύτες και βοηθά στην ρύθμιση του ph του οργανισμού μας . Είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην μαγειρική κάθε νοικοκυράς και χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στο φαγητό ακόμα και στα γλυκά. Μπορεί να μην αποδίδει θερμίδες  στον οργανισμό μας είναι όμως υπεύθυνο για την εμφάνιση αρτηριακής πίεσης , οστεοπόρωσης , κατακρατήσεων  , παιδικής παχυσαρκίας κ.ά

 

Εσείς γνωρίζεται πόσο αλάτι επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε καθημερινά ώστε να μην έχουμε τις αρνητικές αυτές  συνέπειες ; Η απάντηση είναι 2,5 γρ. δηλαδή ένα κουταλάκι !!! 

Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορα είδη και υποκατάστατα  όπως το γνωστό σε όλους λευκό θαλασσινό , το καπνιστό , το ροζ Ιμαλάιων κ.ά  . Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποίο είναι καλύτερο αλλά σίγουρα είτε υπάρχει πρόβλημα υγείας είτε όχι  διαλέξτε αυτό που έχει υποστεί την λιγότερη επεξεργασία και φυσικά με μέτρο . Ο λόγος ; Απλός !! Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού ( 2,5 γρ / μέρα ) δεν αναφέρεται μόνο στο επιτραπέζιο αλάτι αλλά και σε αυτό που βρίσκεται κρυμμένο στα τρόφιμα : κονσέρβες , ψωμί , γλυκά , έτοιμα φαγητά κ.ά

Με έξυπνους τρόπους μπορείτε να μειώσετε το αλάτι στην καθημερινότητα σας   :

  • Μειώστε το επιτραπέζιο αλάτι αφού σίγουρα το φαγητό που θα καταναλώσετε θα έχει  αλάτι το όποιο θα έχει προστεθεί κατά το μαγείρεμα.
  • Χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα αντί για ζωμούς ( που περιέχουν αλάτι ) ώστε να πάρει γεύση το φαγητό .
  • Προσθέστε μυρωδικά , λεμόνι , ξύδι στις σαλάτες . Γιατί να βάλετε και εκεί αλάτι αφού η «μαμά» φύση  μας έχει χαρίσει γευστικά υλικά  όπως ρίγανη , κάπαρη , λεμόνια κ.ά
  • Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων και επιλέξτε αυτό που έχει το λιτότερο αλάτι .
  • Βάλτε Κάλιο στην διατροφή σας . Το κάλιο είναι επίσης ηλεκτρολύτης απαραίτητος για τον οργανισμό αφού «ανταγωνίζεται» το νάτριο ( αλάτι ) . Θα το βρείτε στις πατάτες ( γλυκοπατάτες ) , μπανάνες , γιαούρτι , πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φακές – φασόλια .

Παν μετρό άριστον  λοιπόν !!! Η υπερβολή δεν βοήθησε πότε !!! 

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It