Διατροφή: μόδα ή αξία;

Διατροφή: μόδα ή αξία;

 

Η αφορμή αυτού του άρθρου είναι κάποιες συζητήσεις που τυχαία έλαβαν χώρα μπροστά μου σε μία κοινωνική εκδήλωση που παραβρέθηκα πρόσφατα. Απόψεις- δηλώσεις που τις ακούς και το μόνο που σου προκαλούν είναι σκέψεις και απορίες..

 

  • Επιλέγω να τρώω super foods για να έχω πολλή ενέργεια!
  • Ευτυχώς ο κόσμος έχει αλλάξει νοοτροπία και ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή
  • Η υγιεινή διατροφή έχει επηρεάσει τη ζωή μας. Είναι μέρος της καθημερινότητας μας.

Σκεπτόμενη αυτές τις φράσεις και γνωρίζοντας το «διατροφικό υπόβαθρο» των οικογενειών αυτών, καθώς και από τη συνολική εικόνα που έχω αποκτήσει ως σήμερα, καταλήγω στο εξής:

Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι η έννοια της ισορροπημένης διατροφής δεν είναι αξία αλλά μόδα! Μόδα που η βιομηχανία τροφίμων έχει επικοινωνήσει με πολύ εύστοχο τρόπο. Μόδα γιατί υπάρχουν οι «μοδάτοι» που ακολουθούν το ρεύμα της εποχής χωρίς να σκέφτονται και να κρίνουν ότι τους πλασάρουν. Μόδα γιατί θεωρητικά ξέρουν τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή.

Πρακτικά όμως τι γίνεται; Δυστυχώς αντιμετωπίζω (και φαντάζομαι κα πολλοί συνάδελφοι) το φαινόμενο του «υποτιθέμενου σωστά διαιτόμενου». Πολλοί θεωρούν ότι επειδή επιλέγουν κάποια θρεπτικά τρόφιμα έχουν την εντύπωση ότι ασπάζονται την ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφική παιδεία όμως απουσιάζει. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να διαπιστώσεις αν κάποιος επιλέγει την υγιεινή διατροφή ως τρόπο ζωής του είναι να στραφείς όχι σε κείνον αλλά λίγο πιο βαθειά. Στην οικογένεια του. Στο πως συμπεριφέρεται διατροφικά στα παιδιά του…

Είναι αδύνατον κάποιος που επιλέγει την υγιεινή διατροφή ως στάση ζωής να δίνει καθημερινά στα παιδιά του αναψυκτικά. Είναι αδύνατον να δίνει χαρτζιλίκι καθημερινά σε 8 χρονών παιδί για να αγοράζει ότι θέλει από το κυλικείο(το οποίο δεν είναι στα πρότυπα της παιδικής διατροφής). Είναι αδύνατον όταν θέλει να γλιτώσει από τη μουρμούρα του να του αγοράζει πατατάκια, σοκολάτες και ότι άλλο βρεθεί μπροστά τους.

Αυτό δεν είναι ισορροπημένη διατροφή. Αυτό είναι ψυχική ανισορροπία!!!

Άραγε γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά ισορροπημένη διατροφή; Αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι μόδα αλλά στάση ζωής;

 

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It