Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με τα «γενέθλια» του αρμόδιου για θέματα Υγείας οργάνου του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν 67 έτη, στις 7 Απριλίου του 1948.
Κάθε χρόνο, o Π.Ο.Υ επιλέγει έναν τομέα προτεραιότητας της παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 με θέμα την «Ασφάλεια των Τροφίμων» είναι μια ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, οι βιομηχανίες, οι έμποροι και το κοινό για τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων – και να αποδοθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα στα πιάτα όλων μας είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Ο Π.Ο.Υ προβάλλοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, χρησιμοποιεί φέτος στην καμπάνια του το σλόγκαν «Από το αγρόκτημα στο πιάτο, κάνε το τρόφιμο ασφαλές» (From farm to plate, make food safe) με hashtag το #SafeFood σε όποια εκδήλωση ή ανάρτηση σχετίζεται με την παρούσα καμπάνια. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ. Dr Margaret Chan, «Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί και το εμπόριο και η διανομή έχουν παγκοσμιοποιηθεί. Αυτές οι αλλαγές θέτουν τα τρόφιμα σε πολλαπλούς κινδύνους ε πιμόλυνσης από επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες.» Τα επισφαλή τρόφιμα, τα οποία μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, είναι δυνατόν να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες – που κυμαίνονται από διαρροϊκά σύνδρομα έως και νεοπλάσματα.
Παραδείγματα επισφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα επιμολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και οστρακοειδή που περιέχουν θαλάσσιες βιοτοξίνες. Πάνω από το 40% των ανθρώπων που υποφέρουν από εντερικές νόσους λόγω των επιμολυσμένων τροφίμων, ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα 5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι: 1. Δώστε έμφαση στην καθαριότητα και την υγιεινή των τροφίμων 2. Ξεχωρίστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά εργαλεία, για παράδειγμα μαχαίρια κοπής 3. Μαγειρέψτε/ Ψήνετε καλά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα θαλασσινά 4. Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες 5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό για τη μαγειρική και ασφαλείς πρώτες ύλες. Διδάξετε τις βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων και στα παιδιά σας. 6. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο στον ιστότοπο του Π.Ο.Υ
πηγή: http://www.hda.gr/deltio-typoy-pagkosmia-imera-ygeias/
Σχετικό άρθρο: http://nutritheories.gr/peri-diatrofis/πέντε κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα