Καστανό vs Άσπρο ρύζι. Τι να επιλέξω;

Καστανό vs Άσπρο ρύζι. Τι να επιλέξω;

Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση ρυζιού, αλλά ευτυχώς έχουν αφήσει και μερικούς κόκκους για τον υπόλοιπο πληθυσμό της γης!! Εκτός από την πλούσια διατροφική του αξία, το ρύζι έχει κάτι μοναδικό που το συναντάμε σε ελάχιστα τρόφιμα. Μπορεί να γίνει τόσο αδιάφορο, ένας λαπάς για παράδειγμα, αλλά και τόσο νόστιμο, όπως ένα αρωματικό και γευστικό ριζότο.

Το ρύζι για πολλούς λαούς είναι βασική τροφή και το συναντάμε σε 3 βασικούς τύπους ανάλογα με την επεξεργασία του. Καστανό, λευκό και κίτρινο. Στη χώρα μας γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση λευκού και καστανού ρυζιού σε διάφορες μορφές οπως basmati, γλασέ, νυχάκι(διαφοροποιούνται ανάλογα τον τρόπο παραγωγής τους. Το λευκό ρύζι έχει μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, αλλά το καστανό ρύζι είναι πλέον ευρέως διαδομένο για την υψηλή διατροφική του αξία.

Ας μάθουμε και εμείς λοιπόν αυτό που ξέρουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι Ασιάτες...

Αρχικά να τονίσουμε ότι αναφερόμαστε στο καστανό και όχι στο μαύρο ρύζι. Πολλοί, λανθασμένα θεωρούν πως το μαύρο ρύζι είναι καλύτερο. Αυτό δεν ισχύει γιατί το μαύρο ρύζι δέχεται μια σειρά επεξεργασιών και τελικά ψήσιμο.

Το καστανό ρύζι έχει την μικρότερη επεξεργασία. Είναι αναποφλοίωτο, δηλαδή μετά την τελική επεξεργασία ο κόκκος περιέχει όλα του τα μέρη, δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός του. Αυτό το καθιστά πολύ θρεπτικό μιας και ένα σημαντικό ποσοστό βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών βρίσκεται στο φλοιό του κόκκου.

Από την άλλη πλευρά το λευκό ρύζι έχει αποφλοιωθεί επομένως πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν αφαιρεθεί.

Αυτή η διαφορά είναι και ο βασικός λόγος που το καστανό ρύζι θεωρείται πιο υγιεινό και θρεπτικό από το λευκό.

Γιατί όμως στη χώρα μας η κατανάλωση λευκού ρυζιού είναι πολύ μεγαλύτερη από του καστανού; Η ευκολία είναι μία απάντηση, αφού το λευκό ρύζι βράζει, μαγειρεύεται και συντηρείται πολύ ευκολότερα από το καστανό. Άλλη μία απάντηση είναι η συνήθεια. Για πολλούς είναι δύσκολο να αλλάξουν αυτό που τόσα χρόνια ξέρουν να κάνουν!!

Θρεπτική αξία

Το καστανό ρύζι είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς σε βιταμίνες και μέταλλα. Αναφορικά στα 100 γρ μαγειρεμένου καστανού ρυζιού περιέχονται 1,8 γρ φυτικών ινών, ενώ η ίδια ποσότητα λευκού ρυζιού περιέχει μόλις 0,4γρ ινών. Το καστανό ρύζι περιέχει και μεγαλύτερα ποσοστά μικροθρεπτικών όπως θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης B6, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Καστανό ρύζι

  • βοηθάει στη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου II.

  • πλούσιο σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες που και τα δύο αυτά συστατικά βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

  • συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους

  • περιέχει φυτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • βοηθάει στη μείωση της HDL χοληστερόλης(κακή) και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης(καλή).

  • συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο φλοιό του κόκκου

Λευκό ρύζι

  • μεγάλη κατανάλωση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αυτό μπορεί να οφείλεται στον υψηλό γλυκαιμικό του δείκτη (ΓΔ), δηλαδή στο πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

  • πιθανότητα μείωσης των επίπεδων των αντιοξειδωτικών στο αίμα σε διαβητικούς τύπου 2 δίνει μια νέα μελέτη

  • τηρώντας ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής η κατανάλωση του δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό

Την επόμενη φορά που θα επιλέξετε ρύζι, κάντε την καλύτερη διατροφική επιλογή!!!

                                                                                                                                                                                                            Καστανό                                                              Λευκό

Ενέργεια:

218 Kcal

230 Kcal

Φυτικές ίνες:

3,5 γρ.

0,6 γρ.

Νερό:

142 γρ.

108 γρ.

Υδατάνθρακες:

45,8 γρ.

45 γρ.

Πρωτεΐνες:

4,52 γρ.

4,25 γρ.

Λίπος:

1,62 γρ.

0,45 γρ.

1 φλιτζάνι μαγειρεμένο

= 195 γρ.

= 160 γρ.

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού