Διατροφή και ψωρίαση

Διατροφικές αλλαγές στο μενού μπορούν γενικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους με ψωρίαση και ενδεχομένως να βελτιώσουν και τα συμπτώματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα με την οποία να αποδεικνύεται η επίδραση συγκεκριμένων τροφών στην ψωρίαση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι χάνοντας παραπανίσια κιλά μπορεί να δείτε βελτίωση στα συμπτώματα. Διατροφολόγοι προτείνουν μια ισορροπημένη δίαιτα, ώστε να ελέγχετε το βάρος σας και ταυτόχρονα την ψωρίαση. Επίσης, θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, διαβήτη και εμφράγματος που είναι αυξημένα στους ανθρώπους με ψωρίαση. Τα βασικά χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής είναι άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ολικής άλεσης δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

 Blueberries Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πλούσια σε Βιταμίνη C. Άλλα φρούτα με αντιφλεγμονώδη δράση  είναι το μάνγκο, η φράουλα και το σύκο. Γενικός κανόνας πάντως είναι ότι τα φρούτα πρέπει να είναι υψηλά στην λίστα των προτιμήσεων σας. Τα Blueberries –μεταξύ άλλων- ενισχύουν την μνήμη και καταπολεμούν τις καρδιοπάθειες. Γαλακτοκομικά Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση αναφέρουν ότι από την στιγμή που έκοψαν τα γαλακτοκομικά είδαν βελτίωση στα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν ενδείξεις ότι όντως ισχύει αλλά με την δοκιμή θα κρίνετε από μόνοι σας αν πρέπει ή όχι να τα αφαιρέσετε από την λίστα των προτιμήσεων σας. Αν δεν ενισχύουν τα συμπτώματα της ψωρίασης, προτιμήστε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Ψωριασικοί έχουν αντικαταστήσει το ζωικό γάλα με γάλα σόγιας.

Ξηροί καρποί και αβοκάντο Τα «καλά» λιπαρά, που περιλαμβάνουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και περιέχουν οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια, συγκεκριμένα ψάρια κλπ είναι γενικά καλά για την υγεία σας σε κανονικές ποσότητες. Μείνετε μακριά από κεκορεσμένα και τρανς λιπαρά τα οποία μπορεί να αυξήσουν την φλεγμονή στο σώμα σας.

Γλουτένη Ψωριασικοί έχουν αναφέρει ότι αφαιρώντας από την διατροφή τους τροφές που περιέχουν γλουτένη βοηθά στα συμπτώματα της ψωρίασης. Αυτό έχει λογική αν έχει δυσανεξία στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Μία διατροφή όμως χωρίς γλουτένη μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη και δαπανηρή στην εφαρμογή της για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τηγανητά φαγητά Ας το παραδεχτούμε. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε λόγους που θα μπορούσαν τα τηγανητά φαγητά να είναι καλά για την υγεία. Κρατηθείτε μακριά από τα τηγανητά ή αποφύγετε να τα καταναλώνετε συχνά. Τα τηγανητά είναι ύποπτα για φλεγμονές στο σώμα και σχετίζονται με υψηλό ρίσκο καρδιοπαθειών.

Επεξεργασμένη ζάχαρη Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι γενικά κακή για την υγεία και πολύ πιθανό και για τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητα ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή, όπως επίσης και το βάρος σας που γενικά είναι κακό για την ψωρίαση. Θα πρέπει να ελέγχετε τροφές που αγοράζεται ως προς την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη.

Άπαχο κρέας Αν τρώτε κρέας επιλέξτε άπαχο, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. Επίσης, ορισμένοι ψωριασικοί ανέφεραν βελτίωση όταν περιόρισαν το κόκκινο κρέας. Το κόκκινο κρέας που περιέχει αρκετό λίπος συνδέεται με φλεγμονές στο σώμα. Προτιμήστε κομμάτια κόκκινου κρέατος με ελάχιστο λίπος.

Αλκοόλ Το αλκόολ θεωρείται ότι χειροτερεύει τα συμπτώματα της ψωρίασης, πιθανότατα αυξάνοντας την φλεγμονή στο σώμα. Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει την δράση των φαρμάκων που ενδεχομένως λαμβάνετε ή ακόμα και να αποδειχθεί επικίνδυνο αν για παράδειγμα ακολουθείτε θεραπεία με μεθοτρεξάτη. Αν τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ανεξέλεγκτα δοκιμάστε να περιορίσετε ή και να κόψετε το αλκοόλ και να δείτε αν βελτιωθεί η κατάσταση.

Δημητριακά Ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, ζυμαρικά και καστανό ρύζι αποτελούν διατροφή για καλή υγεία. Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Ντομάτα Η ντομάτα, όπως και η πιπεριά και η πατάτα έχουν αναφερθεί από ψωριασικούς ότι  «αγριεύουν» τα συμπτώματα. Φυσικά δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη, ωστόσο αν δείτε βελτίωση βγάλτε τα από την διατροφή σας.

Καρότα Η διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Και σε αυτή την εκδοχή δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με την βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Συγκεκριμένα λαχανικά που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση είναι  τα καρώτα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Ψάρια και θαλασσινά Τα ωμέγα 3 λιπαρά που περιέχουν λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος και σαρδέλες αποτελούν την βασική διατροφή για την καλή υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά των ψαριών μειώνουν την φλεγμονή και βοηθούν το ανοσοποιητικό το οποία είναι υπερδραστήριο στους ανθρώπους με ψωρίαση. Το γεγονός ότι η ψωρίαση συνδέεται με εμφράγματα και καρδιοπάθειες, είναι καλή ιδέα να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: http://www.boro.gr/50803/12-trofes-poy-rythmizoyn-ta-symptwmata-ths-pswriashs,

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού