Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας πλασμένοι για να συνδεόμαστε με τους άλλους. Από όποια άποψη κι αν μελετήσουμε την ανθρώπινη κοινωνία, είτε εξετάσουμε την ευρεία αναπτυξιακή της ιστορία είτε την ανάπτυξη ενός μεμωνομένου ατόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τον άνθρωπο μέσα στο διαπροσωπικό του πλαίσιο - όπως σχετίζεται με τους άλλους.
Η απομάκρυνση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, λόγω της αιφνίδιας πανδημίας του κορωνοϊού, είναι μία από τις δυσκολίες που βιώνουμε αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να μας προκαλεί έντονο άγχος, ανησυχία και φόβο.
Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού είναι μία καθοριστική περίοδος για τον καθένα μας. Με την ύπαρξη αυτού του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η ζωή όπως την γνωρίζουμε, έχει αλλάξει ριζικά. Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον ιό, μας ζητείται να αλλάξουμε ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας περιορίζοντας τους εαυτούς μας στα σπίτια μας. Τα αποτελέσματα του άγχους που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός περιλαμβάνουν όχι μόνο την ανησυχία για την υγεία μας και για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων, αλλά επίσης και τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στις ζωές μας σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, η πανταχού παρούσα απειλή θνησιμότητας του κορωνοϊού είναι αρκετή για να αυξήσει το φόβο και το άγχος σε όλους μας.
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόζουμε καθημερινά για να διαχειριζόμαστε τις συναισθηματικές πτυχές αυτής της πανδημίας:
- Σωστή ενημέρωση και όχι παραπληροφόρηση. Ενημερωνόμαστε μόνο από έγκυρες πηγές πληροφόρησης, περιορίζουμε την έκθεση μας σε αυτές έως 30 λεπτά την ημέρα και αποφεύγουμε σχετικές ειδήσεις πριν τον ύπνο ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στη μείωση του άγχους και του πανικού.
- Μοιραζόμαστε τους φόβους μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και είμαστε υποστηρικτικοί με αυτούς που το έχουν ανάγκη. Εκφράζοντας τις σκέψεις μας στους άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε μη ρεαλιστικές αρνητικές σκέψεις που αφορούν το μέλλον και να τις αντικαταστήσουμε με άλλες ρεαλιστικές θετικές σκέψεις. Για όσους δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, μία καλή ιδέα είναι να ξεκινήσουν νακαταγράφουν τιςσκέψεις τους σε ένα ημερολόγιο.
- Δημιουργούμε ένα πρόγραμμα ρουτίνας στην καθημερινότητα μας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μία ισορροπημένη διατροφή με θρεπτικά, φρέσκα τρόφιμα και επαρκή ενυδάτωση, τακτική σωματική άσκηση, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου (7-9 ώρες ξεκούρασης), ψυχαγωγία (π.χ. παιχνίδια με την οικογένεια, παρακολούθηση ταινιών, ζωγραφική, μουσική κ.ά.) και ασκήσεις χαλάρωσης (π.χ. διαφραγματικές αναπνοές, γιόγκα, διαλογισμός κ.ά.). Όλα αυτά συμβάλλουν άμεσα στη διασφάλιση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας.
- Επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η καθημερινή επαφή με φίλους και συγγενείς μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, μπορεί να μας ανακουφίσει από δυσάρεστα συναισθήματα. Συζητώντας κοινές εμπειρίες με τους άλλους που βρίσκονται στην ίδια θέση με τη δική μας μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο μια δύσκολη κατάσταση.
Ο εντοπισμός και η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η πανδημία, καθώς και η επαναξιολόγησή τους πάνω σε μία ρεαλιστική βάση μας επιτρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να αποκτήσουμε ένα μερικό έλεγχο της κατάστασης. Έτσι λοιπόν, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά μας τις παραπάνω συμβουλές και μένοντας επικεντρωμένοι στο “εδώ και τώρα”, εξασφαλίζουμε μία πιο διαυγή και θετική στάση με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η συναισθηματική μας υγεία.
Δήμητρα Κάρκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
d_karkou@hotmail.com