Το 1968 πρωτοπεριγράφηκε στο διασημότερο ιατρικό περιοδικό του κόσμου ένα περίεργο σύμπλεγμα συμπτωμάτων, το οποίο βίωναν συχνά άνθρωποι που δειπνούσαν σε εστιατόρια με ασιατική κουζίνα.
Σύμφωνα με την περιγραφή του συνδρόμου, που ονομάστηκε ‘σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου’, οι ασθενείς, χωρίς απαραίτητα άλλο ιστορικό αλλεργίας, παρουσίαζαν συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από το συγκεκριμένο γεύμα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί είδος τροφικής αλλεργίας σε κάποιο συστατικό της κινέζικης κουζίνας. Οι ασθενείς αυτοί τυπικά αναφέρουν κεφαλαλγία, αίσθημα ναυτίας, κύματα απότομης εφίδρωσης με ταχυκαρδία και αίσθημα μουδιάσματος, κυρίως κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, γύρω από το στόμα ή και αλλού.
Η συνολική δυσφορία μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη σε έντονα επεισόδια, με αίσθημα δύσπνοιας,σφίξιμο στο θώρακα και ερύθημα (κοκκινίλα) στο δέρμα, ειδικά στο πρόσωπο. Παρότι η πρώτη υποψία πέφτει στην τροφή, όταν οι ασθενείς υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις, αυτές είναι αρνητικές για όλα τα τρόφιμα που εμπλέκονται. Αντίθετα, φαίνεται ότι αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι κάποια αλλεργία, αλλά η υπερδοσολογία σε μια πρόσθετη ουσία που λέγεται γλουταμικό μονονάτριο (glutamic monosodium, MSG). Για χρόνια γνωρίζαμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει 4 στοιχειώδεις γεύσεις: το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό και το ξινό. Υπάρχει παρόλα αυτά και μια πέμπτη γεύση, το ‘umami’, που γίνεται αντιληπτή από ένα ξεχωριστό είδος γευστικών υποδοχέων στη γλώσσα, και τους οποίους ερεθίζει το MSG. Το ‘umami’ μπορεί να περιγραφεί ως μια γλυκόξινη πικάντικη γεύση με γεμάτη αίσθηση, που προκαλεί έντονη σιελόρροια.
Το δε MSG αναπτύσσεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, όπως τη ντομάτα, κάποια παλαιωμένα τυριά ή μερικά είδη φυκιών, που χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανική παρασκευή του GMS. Τόσο στην κινέζικη, όσο και στην ιαπωνική κουζίνα χρησιμοποιείται παραδοσιακά πρόσθετο MSG ως ενισχυτικό γεύσης. Και ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους οι φυσιολογικές δόσεις της ουσίας αυτής (αυτές δηλαδή που υπάρχουν σε ένα κανονικό γεύμα) θεωρούνται γενικά ασφαλείς, η υπερδοσολογία του MSG ή η αυξημένη ‘ευαισθησία’ ορισμένων ατόμων μπορεί να προκαλέσει το σύμπλεγμα των συμπτωμάτων που πήρε το όνομα ‘σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου’. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο σε αυτού του είδους την τοξικότητα, αλλά και ότι, σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή, καθώς δεν έχει περιγραφεί ποτέ θάνατος ή μόνιμη συνέπεια για κάποιον ασθενή.
Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς ότι το συγκεκριμένο ενισχυτικό γεύσης δε συναντάται μόνο στην ασιατική κουζίνα. Ενδεικτικά, αρκετά είδη που απευθύνονται σε παιδιά και μεγάλους (πατατάκια, κύβοι μαγειρικής, σάλτσες, έτοιμα σνακ) περιέχουν το MSG και τα συναφή άλατα (Ε620-Ε625) ως ενισχυτικά γεύσης. Το αν αυξημένες ποσότητες τέτοιου είδους τροφών μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα με το ‘σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου’ αποτελεί αντικείμενο έρευνας.
Πηγή: http://www.allergikos.gr/