Η στέβια είναι θάμνος ο οποίος πήρε το όνομα του από τον Ελβετό βοτανολόγο Moisés Santiago Bertoni. Είναι βότανο που φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική όπου και χρησιμοποιείται επί αιώνες ως παραδοσιακό γλυκαντικό σε τσάι και άλλα αφεψήματα.
Η στέβια περιέχει δύο κύρια συστατικά τη στεβιοσίδη και τη ρεμπαουδιοσίδη που αποδίδουν 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση σε σχέση με τη ζάχαρη. Συνεπώς μόνο μια μικρή ποσότητα της αρκεί για να έχουμε γλυκιά γεύση. Η στέβια δεν αποδίδει σημαντικές θερμίδες για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στη διαχείριση του σωματικού βάρους καθώς χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο ζάχαρης.
Πηγή: http://www.eufic.org