Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, των οποίων συμπτώματα αποτελούν είτε η ασιτία είτε η υπερφαγία και οφείλονται σε υποκείμενες ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Πρόκειται για καταστάσεις παθολογικές, κατά τις οποίες η πρόσληψη τροφής μετατρέπεται σε μία καταναγκαστική συμπεριφορά, που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Η ηλικία έναρξης των διατροφικών διαταραχών, με βάση τις έρευνες, είναι η εφηβική και αφορά τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια ηλικίας 14-19 χρονών.Πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν δυσαρέσκεια με τα σώματα τους που αλλάζουν, μιας και η συγκεκριμένη αναπτυξιακή περίοδος συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, αρκετοί έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την κοινωνικά κατασκευασμένη άποψη ότι το ιδανικό σώμα πρέπει να είναι αδύνατο, και έτσι καταφεύγουν σε αυστηρές δίαιτες σε μια προσπάθεια να πετύχουν ή να διατηρήσουν ένα αδύνατο σώμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι από τους εφήβους να αναπτύξουν τελικά μια διατροφική διαταραχή όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία.
Αδιαμφισβήτητα, η ανησυχία και το άγχος είναι από τα κύρια συναισθήματα που βιώνουμε αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι από εμάς. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθει κάποιος αγχωμένος και στρεσσαρισμένος.
Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή;
Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας πλασμένοι για να συνδεόμαστε με τους άλλους. Από όποια άποψη κι αν μελετήσουμε την ανθρώπινη κοινωνία, είτε εξετάσουμε την ευρεία αναπτυξιακή της ιστορία είτε την ανάπτυξη ενός μεμωνομένου ατόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τον άνθρωπο μέσα στο διαπροσωπικό του πλαίσιο - όπως σχετίζεται με τους άλλους.
Αποτοξινώνει, βοηθά στη μείωση των οιδημάτων και ταυτόχρονα, επιμένοντας στα προβληματικά σημεία τοπικού πάχους, προσφέρει αποτελέσματα άμεσα ορατά σε πόντους. Tο σώμα «σμιλεύεται» και η εικόνα του «φλοιού πορτοκαλιού» μειώνεται αισθητά.
Δεν αρκεί μόνο να κάνουμε διατροφή ή μόνο να γυμναζόμαστε για να πούμε ότι έχουμε τη φυσική μας υγεία.
Υπάρχουν κάποιο παράμετροι οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπου η μια επηρεάζει τις άλλες μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα.
Ώρα να τις αναλύσουμε:
Ακούμε πλέον την λέξη fitness συχνά και παντού. Το fitness απευθύνεται σε όλους; Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής; Μια καλή αρχή είναι το περπάτημα.
Η πρόσληψη τροφής είναι απαραίτητη για την επιβίωση κάθε ανθρώπου. Για κάποιους ανθρώπους η τροφή είναι πηγή ευχαρίστησης ενώ για κάποιους άλλους η προσέγγιση της ή η πρόσληψη της συνδέονται με πολλά προβλήματα που σχετίζονται με ιδιάζουσες αντιλήψεις για το σωματικό βάρος και τη διάπλαση, οι οποίες έχουν μέχρι και δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις.
Η προπόνηση μετά από καιρό, πόσο μάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου το σώμα έχει ξεκουραστεί αρκετά, δεν είναι εύκολη υπόθεση και πιθανόν να υπάρξουν μικροί τραυματισμοί.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα διάστημα προσαρμογής πριν επιστρέψουμε για τα καλά στο πρόγραμμα γυμναστικής μας!
<<Η γιόγκα είναι ένα φως που, αν ανάψει, δεν σβήνει ποτέ. Όσο καλύτερη γίνεται η εξάσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η φλόγα>>
Β.Κ.S. Iyengar
<<Καλή φυσική κατάσταση είναι η απόκτηση και η διατήρηση ενός ομοιόμορφα ανεπτυγμένου σώματος με ένα υγιές μυαλό, πλήρως ικανό να εκτελέσει φυσικά, εύκολα και ικανοποιητικά τα πολλά και ποικίλα καθημερινά καθήκοντα με ζωντάνια και ευχαρίστηση. Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για μια καλή φυσική κατάσταση, χαρίζοντας στον άνθρωπο δύναμη, σταθερότητα, ελαστικότητα και νεανικότητα>>.
Joseph Hubertus Pilates