Η κρίση αύξησε το σωματικό βάρος σε μικρούς και μεγάλους!

παχυσαρκια, παιδική παχυσαρκία, οικονομική κρίση και παχυσαρκίαΤην αυξημένη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπογραμμίζει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ). 

Η παιδική παχυσαρκία παραμένει και μάλιστα, εξελίσσεται σε μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή. Ανησυχητικά και αποκαλυπτικά για το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ με τίτλο "WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)", που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικούς μήνες.

Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση. Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο. Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης της ΕΙΕΠ, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος <12.000 € ήταν 18,1 kg/m2 ενώ για εισόδημα ≥30.000 € ήταν 17,27 kg/m2, σαφώς χαμηλότερος. Στα κορίτσια ηλικίας 7 ετών, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 17,83 kg/m2 και 16,75 kg/m2 για τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Η μελέτη επίσης, κατέδειξε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια ηλικίας 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα <30.000 € και 6,7% για ≥30.000 €. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, ήταν 26,4% για <30.000 € και 12,5% για ≥30.000 €. Δηλαδή, η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.  

Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/320787-eiep-i-krisi-ayksise-to-somatiko-varos-se-mikroys-kai-megalous#ixzz3XkOXlAlh

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού