Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σαν φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και όχι συμπλήρωμα.
Από αποσπασματικές πληροφορίες για τη σύνθεση των γευμάτων των αρχαίων Ελλήνων βλέπουμε ότι το μέλι περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο τους είτε μόνο του, είτε σαν ύλη παρασκευής σε σάλτσες και διάφορα γλυκά. Σήμερα χρησιμοποιέιται και ως καλλυντικό ή φαρμακευτικό σκέυασμα :
- Καταπραϋνει το λαιμό και ανακουφίζει από τον βήχα
- Χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό (τοπικά σε περίοχες με τσιμπιμάτα εντόμων )
- ακμή : τοπική χρήση ως λοσιόν
- ζεστά ρόφηματα - ως γλυκαντική ύλη