Ρούμι, το ποτό της χαράς

Roumi Η προέλευση της λέξης «ρούμι» είναι συγκεχυμένη. Αν πρέπει να επιλέξω μια εκδοχή, προτιμώ αυτήν που θέλει το «rum» να προκύπτει από τη λέξη «rumbullion» -της αγγλικής αργκό του 17ου αιώνα- που, σε ελεύθερη μετάφραση, σήμαινε «οχλαγωγία, χαρά και διασκέδαση».

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η ιστορία αυτού του ποτού είναι συνυφασμένη με ιστορίες πειρατών, ρεσάλτο στους ωκεανούς, τόνους γκρογκ και απίθανων γλεντιών. Και στον αντίποδα υπάρχει η σκοτεινή πλευρά, όπου το ρούμι είναι συνδεδεμένο με το σκλαβεμπόριο - πολλές φορές οι σκλάβοι ανταλλάσσονταν για κάποιες ποσότητες ρούμι.

Η ιστορία του είναι παράλληλη με αυτήν της ζάχαρης. Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου ξεκινάει από την Ινδονησία και φτάνει στην Ευρώπη τον 11ο αιώνα. Πορτογάλοι και Ισπανοί θαλασσοπόροι το φυτεύουν στα Κανάρια Νησιά και στις Αζόρες και ο Κολόμβος το μεταφυτεύει στην Καραϊβική, όπου υπάρχουν οι ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργειά του.

Τους 18ο και 19ο αιώνα εξαπλώνεται στην Τζαμάικα, την Αϊτή και στο Τρινιντάντ, για να ακολουθήσουν η Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο.   Το θερμιδικό του περιεχόμενο ξεκινάει από 107 kcal/ μεζούρα και αυξάνεται ανάλογα με το τι θα προσθέσετε  , όπως για παράδειγμά ζάχαρη ή αναψυκτικό . Όπως όλα αν καταναλώνονται με μέτρο και σε σωστή συχνότητα , έτσι και το ρούμι , δεν αποτελεί   αντίπαλο στην διατήρηση του βάρους . Η κατάχρηση όμως οποιοδήποτε αλκοολούχου ποτού μπορεί να κάνει το νούμερο της ζυγαριάς να ανέβει.  

στοιχεία από : http://www.oinoxoos.net   Αγγελική Παπά

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού