Oι σπόροι Chia λαμβάνονται από ένα ανθοφόρο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Παρόλο που κατάγονται από τη Νότια Αμερική, τα τελευταία χρόνια μετανάστευσαν έως τις χώρες της Ευρώπης.
Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν περιέχουν γλουτένη και έτσι είναι ιδανικοί για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων γι’ αυτό είναι ευεργετικοί για ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.
Έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν μεθειονίνη και κυστεϊνη, δύο από τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα.
Οι σπόροι καταναλώνονται σε μορφή gel αφού αλεσθούν και ανακατευτούν με νερό. Έγκυες και θηλάζουσες χρειάζεται να συμβουλευτούν τον ιατρό τους πριν εντάξουν τους σπόρους στη διατροφή τους. Σύμφωνα με την USDA, 1 μερίδα των 28 γρ περιέχει: 11 gr φυτικών ινών. 4 gr πρωτεϊνης 9 gr λίπους 5 mgr νατρίου Ενώ καλύπτει το 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φωσφόρου, το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου και το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου
Πηγή: USDA SR-21 Nutrient Data (2010).”Nutrition facts for dried chia seeds, one ounce”. Conde Nast, Nutrition Data.Guevara-Cruz M, et all. A Dietary Pattern Including Nopal, Chia Seed, Soy Protein, and Oat Reduces Serum Triglycerides and Glucose Intolerance in Patients with Metabolic Syndrome. J. Nutr. 2012;142:64-69