Η λατινική ονομασία του γλυκάνισου είναι Pimpinella anisum (Πιμπινέλλα το άνισο). Δεν έχουμε μεγάλη καλλιέργεια του στην Ελλάδα. Οι σπόροι του έχουν αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
O γλυκάνισος χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακοποιία, τη ποτοποιία και τη μυροποιία. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης πίστευε ότι ο γλυκάνισος βοηθά στο φτέρνισμα.
Ο Πλίνιος ανέφερε καταπραϋντική δράση σε στομαχικά προβλήματα. Οι Ρωμαίοι πρόσθεταν γλυκάνισο σε γλυκό που σέρβιραν μετά το γεύμα για να διευκολύνουν την πέψη. Στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν για καθαρή αναπνοή και για να αντιμετωπίσουν το φούσκωμα.
Άγγλοι το συστήνουν για το λόξιγκα, τον πονοκέφαλο και το άσθμα. Οι Κρήτες έδιναν αφέψημα γλυκάνισου στα βρέφη για τους κολικούς πόνους ενώ το χρησιμοποιούσαν και για φτιάξουν ούζο από τη ρακή. Πηγή: http://www.herb.gr, τελ. επίσκεψη 02/03/2015,ώρα 07.30