Αθλήματα αντοχής και διατροφή

thumbnailΜε τον όρο αντοχή εννοούμε την ικανότητα του οργανισμού να εργάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με μέτρια ένταση αντιδρώντας στην κούραση.

Τέτοια αθλήματα είναι: Βάδην 20-50 χιλιόμετρα, μαραθώνιος δρόμος, δρόμοι μεσαίων αποστάσεων και δρόμοι μεγάλων αποστάσεων. Η κατάλληλη προπόνηση σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πρόσληψη υδατανθράκων, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε αγωνίσματα αντοχής.

Ο ιδανικός συσχετισμός των θρεπτικών συστατικών σε αθλήματα αντοχής είναι: υδατάνθρακες 60%, λίπη 24-28% και πρωτεΐνες 12% – 16% . Ρόλο όμως παίζει και η ποσότητα των υδατανθράκων σε ημερήσια βάση (8 γρ. – 10 γρ. / χιλιόγραμμο ΣΒ), και το είδος των υδατανθράκων (απλοί, σύνθετοι) αλλά και ο χρόνος λήψης των υδατανθράκων κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και σε σχέση με την προπόνηση. Μια ποσότητα υδατανθράκων από την ημερήσια λήψη τους μπορεί να έχει την έννοια του ‘‘προαγωνιστικού’’ γεύματος 1 – 1 ½ ώρες πριν την προπόνηση σε μια ποσότητα που θα αντιστοιχεί σε 1 γραμμάριο για κάθε κιλό σώματος (π.χ. έστω άτομο 80 kg άρα χρειάζεται 80 γρ, υδατανθράκων).

Αμέσως μετά την προπόνηση ή τον αγώνα πρέπει να γίνει άμεση χορήγηση υδατανθράκων που απορροφούνται γρήγορα για την γρήγορη αναπλήρωση μυϊκού γλυκογόνου. Γενικά οι υδατάνθρακες πρέπει να λαμβάνονται σε όλα τα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Όταν ο καιρός είναι ζεστός πρέπει να καταναλώνονται κατά την διάρκεια του αγώνα ροφήματα που να περιέχουν μια ποσότητα υδατανθράκων (ισότονα ποτά) και τέλος αμέσως μετά τον αγώνα είναι χρήσιμη η λήψη υπέρτονου ποτού, να περιέχει δηλαδή έως και 10% υδατάνθρακες. Ο σχεδιασμός ενός διαιτολογιού που να βασίζεται στα παραπάνω θα βοηθήσει τον αθλητή στην μέγιστη απόδοση και στην προπόνηση και στον αγώνα. 

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού