Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών (δημιουργούνται με το κάπνισμα , ηλιοθεραπεία και το στρες).
Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ο οποίος δέχεται καθημερινά «επίθεση» από ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Ποία είναι τα αντιοξειδωτικά και σε ποίες τροφές βρίσκονται:
βιταμίνη C: πατάτες, πιπεριές, φράουλες, ντομάτες, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδια, εσπεριδοειδή
βιταμίνη Ε: δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί
φυλλικό οξύ: όσπρια, βρώμη, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
φλαβονοειδή: φλούδα φρούτα, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, καφές, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, βατόμουρα, μπρόκολο, κρεμμύδι
σελήνιο: ψάρια, θαλασσινά
β- καροτένιο: γλυκοπατάτες, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, σπανάκι, καρότα, κολοκύθες, πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες) Είναι σημαντικό να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και να καλύπτουμε τις αναγκές του οργανισμού μας όχι μονο θερμιδικά αλλά και σε θρεπτικά συστατικά. Χωρίς αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας, αυξάνεται η ευαισθησία του οργανισμού στη δράση των καρκινικών κυττάρων και των συμπτωμάτων της πρόωρης γήρανσης.