Ωμοφαγία σημαίνει η τροφή που καταναλώνουμε να είναι άψητη! Χωρίς καμία επεξεργασία, απολαμβάνοντας την όπως ακριβώς λαμβάνεται από τη φύση.
Ζωντανά τρόφιμα δηλαδή λαχανικά, βότανα- μυρωδικά, ακατέργαστο μέλι και αλάτι, ρίζες, καρποί, δημητριακά και φρούτα δίνουν μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Οι σπόροι και τα όσπρια έχουν τη δυνατότητα να φυτρώσουν βγάζοντας φύτρο δηλαδή νέα ζωή. Η παραπάνω φιλοσοφία είναι βασίζεται στο γεγονός πως τα τρόφιμα όταν μαγειρευτούν σε θερμοκρασία > 47,2 oC (118 oF) χάνουν μεγάλο μέρος θρεπτικών συστατικών και ενζύμων, επιβαρύνοντας τη διαδικασία της πέψης.
Μερικά από τα οφέλη της ωμοφαγίας είναι η μείωση του σωματικού βάρους, η αλλαγή της στάσης ζωής, η μείωση πονοκεφάλων, η μείωση των συμπτωμάτων της ακμής, η βελτίωση της όψης του δέρματος, η απαλλαγή από στοματική κακοσμία, η μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, διαβήτη κ.α. Αξίζει να αναφερθεί πως η ωμοφαγία απαλλάσσει από την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και νατρίου. Η υιοθέτηση ωμοφαγικού πρότυπου διατροφής συνιστάται να γίνει υπό την καθοδήγηση και τις συμβουλές του ιατρού σας, διότι ο οργανισμός χρειάζεται χρονικό περιθώριο προσαρμογής και μπορεί να χρειαστεί λήψη συμπληρώματος ( πχ. Βιταμίνη Β12).
Πάσχοντες από αναιμία, έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά χρειάζεται απαραίτητα να ζητήσουν τη γνώμη του ειδικού. Πηγή: www.omofagia.gr Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets, Journal of the American Dietetic Association, June 2003; vol. 103, pp: 748-765.