Η αγκινάρα θεωρείται από τα παλιά χρόνια διουρητική, βοηθητική της πέψης και ιδανική για τη μείωση του σακχάρου. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν παραμελήσει αυτό το εδώδιμο γαϊδουράγκαθο. Αλλά για πολλά χρόνια η αγκινάρα προκαλούσε το επιστημονικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνοντας αρκετή από την παραδοσιακή της φήμη. Οι μελέτες, αν και παλιές, αναφέρουν πράγματι εντυπωσιακές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Μια σειρά μελετών το 1940 από έναν Ιάπωνα ερευνητή έδειξε ότι η αγκινάρα μειώνει την ολική χοληστερόλη, λειτουργεί ως διουρητικό και βελτιώνει σημαντικά την υγεία. Παρόμοιες μελέτες τα επόμενα χρόνια, στην Ελβετία και στο Τέξας, επιβεβαίωσαν την μείωση της χοληστερόλης από την κατανάλωση αγκινάρας. Ρώσοι επιστήμονες το 1970 ανέφεραν ότι τα εδώδιμα τμήματα της αγκινάρας ασκούσαν αντιφλεγμονώδη δράση και συνέβαλλαν στη θεραπεία του ήπατος και των νεφρών.
Πράγματι, η κιναρίνη, ένα συστατικό της αγκινάρας, προστέθηκε αργότερα σε φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης. Η ίδια ουσία είναι γνωστό ότι προστατεύει και από νόσους του ήπατος. Αδιαμφισβήτητα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα συστατικά της αγκινάρας αποτελούν ένα είδος φυσικού φαρμάκου. Εσύ ακόμα να τη βάλεις στη ζωή σου; Χριστίνα Μαλανδράκη πηγή: οι σωστές τροφές είναι φάρμακα, Jean Carper, Μοντέρνοι Καιροί