Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες κάνουν καλό στην υγεία του οργανισμού και ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε βιταμίνες είναι αρκέτο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Γιατί , όμως μας είναι τόσο απαραίτητες ; Που τις βρίσκουμε ;
Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ,τις υδατοδιαλυτές ( βιταμίνες συμπλέγματος Β , Βιτ. C ) και τις λιποδιαλυτές ( Α, D, E, Κ ) Ο ρόλος τους έιναι πολύ σημαντικός και αυτό γιατί είναι :
- Απαραίτητες για την μετατροπή των μακροθρεπτικών συστατικών σε ενέργεια
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες ( προστατευτική δράση έναντι των οξειδώσεων )
- Είναι απαραίτητες για να γίνει η απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών π.χ ασβέστιο – σίδηρος
Οι βιταμίνες δεν είναι πηγή θερμίδων και δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μάζα του σώματος. Όσο πιο πολλα χρώματα έχει η διατροφή μας τόσες πιο πολλές βιταμίνες λαμβάνουμε. Ποικιλία λοιπόν !!!
Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή φρούτα, κεράσια , φράουλες, μπρόκολο, ντομάτα και πράσινες πιπερίες
Βιταμίνη Α: Συκώτι, αυγά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη D: Σολομός, σαρδέλες, ρέγγες, μανιτάρια shiitake, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, κρόκοι αυγών
Βιταμίνη Ε: Έλαια , αυγά,κρέας, γλυκοπατάτες και λαχανικά με φύλλα.
Βιταμίνη Κ: Λαχανικά με πράσινα φύλλα, κρόκοι αυγών, κουνουπίδι και σόγια.
Βιταμίνη Β12: ψάρια, χοιρινό, αυγά, τυρί, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη Β1: Μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, μαύρο ρύζι, κρέατα, ψάρι, πουλερικά, κρόκοι αυγών, όσπρια και καρύδια.
Βιταμίνη Β2: Μαγιά μπύρας, δημητριακά, όσπρια και καρύδια.
στοιχεία από eufic ( European Food Information Council )