Θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου αλλά δεν έχετε βρει ακόμα τον τρόπο. Στο μυαλό σας υπάρχει συνέχεια το διατροφικό πλάνο που θέλετε να ακολουθήσετε, αλλά δεν είστε έτοιμοι να κάνετε την αρχή. Δεν πειράζει, χτίστε τα θεμέλια. Δε γίνεται να μιλάμε για σωστή διατροφή όταν δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος.
Να θυμάστε:
-Μειώστε το ελαιόλαδο στα φαγητά και αυξήστε την ποσότητα της σπιτικής σάλτσας ντομάτας (δεν έχει καμία διαφορά στη γεύση αλλά έχει πολύ μεγάλη διαφορά στις θερμίδες).
-Μειώστε το ελαιόλαδο στις σαλάτες και αυξήστε το λεμόνι ή το ξύδι.
-Αποφύγετε το τσιγάρισμα των λαχανικών ή του κρέατος.
-Σιγομαγειρέψτε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά και «δώστε του το χρόνο» να βγάλει όλα του τα αρώματα, ώστε να γίνει πιο νόστιμο και μελωμένο.
-Αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε το φούρνο ή την κατσαρόλα (μπριζόλες, κεφτεδάκια, πατάτες, ακόμα και στο σνίτσελ).
-Αντικαταστήστε το επιπλέον αλάτι με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά που θα δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς όμως να κάνουν κακό στην υγεία σας (ρίγανη, πιπέρι, δυόσμο, κανέλα, δενδρολίβανο κ.α.).
-Προτιμείστε συνοδευτικά με χαμηλά λιπαρά (τυριά).
-Αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος από το κρέας και τα πουλερικά.
-Χρησιμοποιήστε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα λιπαρά αλλά η γεύση παραμένει απολαυστική.
-Χρησιμοποιήστε πλιγούρι αντί για ρύζι (σε φαγητά όπως τα γεμιστά). Γευστικά δεν θα το καταλάβει κανείς, ο οργανισμός σας όμως θα έχει εφοδιαστεί με περισσότερες φυτικές ίνες και έτσι θα γίνει καλύτερα η πέψη και θα επέλθει πιο εύκολα ο κορεσμός.
Μικρές αλλαγές στο πιάτο, μεγάλες αλλαγές στο σώμα!!!