Διατροφή και άσθμα

Διατροφή και άσθμα

Το άσθμα αποτελεί μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων κατά την οποία, λόγω υπάρχουσας φλεγμονής, στενεύουν οι αναπνευστικοί οδοί προκαλώντας σποραδικά προβλήματα στην αναπνοή όπως επεισόδια δύσπνοιας και βήχα.

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα-διατροφή που να εξαλείφει τα συμπτώματα του άσθματος. Κάποιες διαιτητικές πρακτικές όμως μπορούν να βοηθήσουν και να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Συγκεκριμένα:

  1. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C, και φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
  2. Να είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνήθως έχουν σοβαρότερη μορφή άσθματος. Το γάλα, τα αυγά και τα ψάρια όπως ο σολομός, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D. Επιπλέον, ξοδεύοντας λίγα λεπτά έξω στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D μιας και συντίθεται κάτω από το δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.
  3. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν θειώδη. Τα θειώδη άλατα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος σε μερικούς ανθρώπους. Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά των τροφίμων και μπορούν να βρεθούν στο κρασί, στα αποξηραμένα φρούτα, στο τουρσί, στις κονσέρβες και στα αλλαντικά.
  4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος.
  5. Καταναλώνετε λιγότερο αλάτι (νάτριο). Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος .
  6. Τρώτε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο. Ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και αποτρέπουν τα συμπτώματα του άσθματος.
  7. Πίνετε αρκετό νερό. Αποτρέπει την αφυδάτωση που πολλές φορές συνδέεται με κρίσεις άσθματος. Επιπλέον, βοηθά στην παραγωγή υδαρούς βλέννας και απαλύνει το βήχα.
  8. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν αλλεργιογόνα. Το γάλα, το σιτάρι και τα φιστίκια περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε ορισμένους ασθματικούς προξενώντας αλλεργική αντίδραση. Καλό θα ήταν να κάνετε ένα αλλεργικό τεστ ώστε να δείτε σε ποιες τροφές και αν έχετε κάποιου είδους αλλεργία.
  9. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν τη φλεγμονή. Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά πιθανόν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

ΜΕΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ  

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού