Αισθάνεστε συχνά δυσφορία και φούσκωμα στην αρχή της μέρας και μάλιστα μετά από την πιο απλή συνήθεια, την κατανάλωση γάλακτος στο πρωινό. Απλό, υγιεινό, σύνηθες, αλλά δυστυχώς για κάποιους απαγορευτικό γιατί μπορεί να κρύβει έναν ενοχλητικό κίνδυνο. Ποιος είναι αυτός; η δυσανεξία στη λακτόζη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη λακτάσης, ενός ενζύμου που παράγεται από το λεπτό έντερο.
ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ; Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να εμφανιστούν σαν μία απλή δυσπεψία και φούσκωμα ή σαν κοιλιακός πόνος, ναυτία και διάρροια.
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ; Κυρίως το γάλα και ιδιαίτερα αυτό με τα χαμηλά λιπαρά. Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν μικρές ποσότητες λακτόζης και το πιθανότερο είναι να μη σας ενοχλήσουν. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα δοκιμάσετε στον οργανισμό σας για να βεβαιωθείτε. Αν σας προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα σημαίνει πως έχετε σοβαρή δυσανεξία και πρέπει να είστε προσεκτικοί και με άλλα τρόφιμα όπως έτοιμα φαγητά, έτοιμες σάλτσες, πουρέ, δημητριακά, στιγμιαίες σούπες.
ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ; Το γιαούρτι και το τυρί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνα. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθεύεστε προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στο εμπόριο.