Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη

17ce274bbb27514fb70950f1f6e0e7d5_L Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Σουηδία.

 

Αν και είναι γνωστό πως ο διαβήτης σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ρυπαντές όπως τα φυτοφάρμακα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Τα νέα ευρήματα αποτελούν άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα φυτοφάρμακα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος κοινών ασθενειών στον 21ο αιώνα.

Για να αξιολογήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του διαβήτη, οι ερευνητές συνέκριναν 21 σχετικές μελέτες με συμμετοχή 66.000 ατόμων. Οι περισσότερες μελέτες προσδιόρισαν την έκθεση σε φυτοφάρμακα μέσω της ανάλυσης βιοδεικτών ούρων ή αίματος, μια ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος δοκιμής της επιβάρυνσης του οργανισμού.

Η έκθεση σε οποιοδήποτε φυτοφάρμακο βρέθηκε να συνδέεται με αύξηση 61% στην εμφάνιση διαβήτη. Ειδικά για τον διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται κατά 64%. Ορισμένα φυτοφάρμακα παρουσίασαν ισχυρότερη συσχέτιση από τα άλλα, αν και αυτά τα φυτοφάρμακα έχουν πλέον απαγορευτεί γενικά στην Ευρώπη και αλλού, αλλά τείνουν να παραμένουν στο σώμα μέσα στο ήπαρ, το πάγκρεας, και τους μυς.

Ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια επιδημία που επηρεάζει σχεδόν 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2050, πάνω από 550 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να αναπτύξουν τη νόσο. Ο διαβήτης είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που προκύπτουν από ατέλειες στην ικανότητα του σώματος να παράγει και να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Μελίνα Κωνσταντινίδη Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού