Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη: Μήπως γι'αυτό δεν χάνω;

Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη: Μήπως γι'αυτό δεν χάνω;

Τον τελευταίο καιρό συχνά ακούμε για μία συσχέτιση που γίνεται μεταξύ απώλειας βάρους και γλυκαιμικού δείκτη. Οι ειδικοί λένε πως ελέγχοντας το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών που καταναλώνουμε θα καταφέρουμε να πετύχουμε τόσο την πολυπόθητη απώλεια βάρους όσο και τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης πείνας μας. Γλυκαιμικός δείκτης είναι η ανταπόκριση που έχει το κάθε τρόφιμο στο σάκχαρο του αίματος μας.

Τι σημασία έχει αυτό όμως; Όσο καταφέρνουμε να διατηρούμε το σάκχαρό μας σε μία ισορροπία, χωρίς απότομες αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, ελέγχουμε καλύτερα την πείνα μας, αποφεύγοντας τυχόν υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες που θα προκληθούν τόσο από την πολύωρη νηστεία όσο και από την επιλογή των «λάθος» τροφίμων. Πρόσφατα έρευνες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλού ΓΔ έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους κατανάλωναν τρόφιμα υψηλού ΓΔ. Τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Τι να επιλέξω; Επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

  • Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει.
  • Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα αντίστοιχα λευκά.
  • Η παρουσία φυτικών ινών σε ένα τρόφιμο μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη του.
  • Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο ή ένα λαχανικό τόσο υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει. Οπότε προτιμάμε την «άγουρη εκδοχή» τους!
  • Τέλος φροντίζουμε να μην μαγειρεύουμε πολύ τα τρόφιμα όπως λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια. Τα λιγότερο μαγειρεμένα τρόφιμα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας ακόμη «αντίπαλος» του σακχάρου μας είναι η πολύωρη νηστεία. Για αυτό φροντίζουμε να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα για να ελέγχουμε την πείνα μας και να αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες που θα μας οδηγήσουν  σε λάθος επιλογές.  

Χριστίνα Μαλανδράκη
Διατροφολόγος: Χριστίνα Μαλανδράκη
Γεννήθηκα το Μάιο του 1986. Μεγάλωσα και κατοικώ στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα. Με καταγωγή από την Κρήτη δεν θα μπορούσα να μην αγαπήσω τη Σητεία όπου και σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πραγματοποιώ μετεκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα διατροφής. Σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Χριστίνα Μαλανδράκη καλέστε στο 6944204326 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It