Καθαρή Δευτέρα - Κούλουμα και διατροφή

Καθαρή Δευτέρα - Κούλουμα και διατροφή

Τέλειωσαν οι Απόκριες και τα μασκαρέματα και είμαστε μια μέρα πριν την Καθαρή Δευτέρα λοιπόν! Πήρε το όνομα της από την «κάθαρση» που επέρχεται στους Χριστιανούς τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Τα κούλουμα περιγράφουν την πατροπαράδοτη εκδρομή στην εξοχή για το πέταγμα του αετού, έχοντας μαζί μας όλα παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά της ημέρας.

Έφτιαξες ή τελοσπάντων αγόρασες τον χαρταετό σου, εφοδίασες το αμάξι με βενζίνη και ξανοίχτηκες στις εξοχές να τιμήσεις την παράδοση! Πείνασες όμως και φτάνει η κρίσιμη στιγμή που μπροστά στα πεντανόστιμα σαρακοστιανά σκέφτεσαι: Κρέας δεν είναι, πατάτα τηγανητή δεν έχει… άρα δεν παχαίνει. Ας φάω κ κάτι παραπάνω! Εδώ κρύβεται το μυστικό της «διατροφικά» επιτυχημένης ημέρας. Αναλύοντας τα παραδοσιακά τρόφιμα της καθαρής Δευτέρας:

  • Αρχίζουμε από την πασίγνωστη λαγάνα. Αζύμωτο ψωμί πλούσιο σε υδατάνθρακες. Θερμιδικά η μια φέτα από τη λαγάνα δεν διαφέρει από μια φέτα λευκό ψωμί.
  • Μασκότ της ημέρας ο περίφημος ταραμάς. Αυγά κυπρίνου δηλαδή σε ένα μείγμα με ξερό ψωμί ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι. Μπορεί να έχει την τιμητική του όμως 2 κ. σούπας αποδίδουν περίπου 80-100 Kcal γι’ αυτό και η κατανάλωση του συνιστάται με μέτρο. Όσοι δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας με την αρτηριακή πίεση, εκτός από ταραμά, φάτε και τουρσί. Λαχανικά με «καλά» μικρόβια που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου. Το τουρσί και ο ταραμάς είναι πλούσια σε αλάτι για αυτό προσοχή.
  • Νόστιμος Μακεδονικός χαλβάς φτιαγμένος από ταχίνι συνεπώς πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μια μερίδα χαλβά 50γρ αποδίδει περίπου 300 Kcal οπότε ας περιοριστούμε σε ένα μικρό κομμάτι που θα σας δώσει όλη τη γλυκιά του γεύση. Αν ο χαλβάς είναι με αμύγδαλα, μέλι, σοκολάτα κ.α το θερμιδικό του περιεχόμενο αυξάνεται.
  • Τα όσπρια να τα τιμήσετε δεόντως. Είναι πηγές φυτικής πρωτεΐνης και αν τα συνδυάσετε με ρύζι ή ξηρούς καρπούς η πρωτεΐνη τους γίνεται ισάξια της ζωικής χωρίς να προσλαμβάνετε κορεσμένο λίπος.
  • Τις σαλάτες να τις βάλετε πρώτες στο πιάτο σας και να ξεκινήσετε με αυτές.
  • Θαλασσινά και κάθε είδους οστρακοειδή να τα προτιμήσετε ψητά, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και γεμάτα ιχνοστοιχεία
  • Όπως κάθε ημέρα έτσι και την Καθαρά Δευτέρα μην αμελήσετε το πρωινό γεύμα. Θα δαμάσει την όρεξη σας και θα σας αποτρέψει από τις σαρακοστιανές ατασθαλίες.

Τα νηστίσιμα ή αλλιώς σαρακοστιανά φαγητά είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά. Στερούνται του κορεσμένου λίπους και σε σωστούς συνδυασμούς η διατροφική τους αξία αγγίζει εκείνη του κρέατος. Μην αμελήσετε το φρούτο ή το χυμό σας γιατί τα μικρά & συχνά γεύματα, κάνουν τη διαφορά όλες τις ημέρες. Αφιερωθείτε στην παρέα σας και απολαύστε την αργία χωρίς να ξεχνάτε την ισορροπία του πιάτου σας!

Δήμητρα Δρίτσα
Διατροφολόγος: Δήμητρα Δρίτσα
Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1987 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Λίγο μετά το τέλος του λυκείου βρέθηκα να σπουδάζω στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας Κρήτης και το ταξίδι στη Διατροφή ξεκινά… Έκτοτε εργάζομαι ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ενώ παράλληλα δεν χάνω ευκαιρία να παρακολουθώ συνέδρια και ημερίδες διατροφής.



Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Δήμητρα Δρίτσα καλέστε στο 6988712998 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού