Τι είναι γλουτένη; Η γλουτένη είναι ένα σύνθετο πρωτεινών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου. Βρίσκεται πιο συχνά στο σιτάρι και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.
Δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας αντιγλιαδινικά αντισώματα καταστρέφοντας έτσι το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Η κληρονομικότητα σε συνδιασμό με την κατανάλωση τροφών με γλουτένη μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της νόσου, μπορεί όμως και όχι. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί κάποιες άλλες αιτίες ή ασθένειες να ενεργοποιήσουν την κοιλιοκάκη και ενώ στην αρχή δεν εμφανίζονται συμπτώματα μετά από χρόνια να νοσήσουν.
Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται και στα μωρά όταν αρχίσουν να καταναλώνουν δημητριακά στη διατροφή τους. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη. Όταν κάποιος με αυτή τη νόσο καταναλώσει τρόφιμα με γλουτένη τότε στο λεπτό του έντερο παρουσιάζζεται φλεγμονή, που βλάπτει το περίβλημα του λεπτού εντέρου, το οποίο κανονικά έχει μικροσκοπικές προεξοχές, τις λάχνες. Οι λάχνες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιων από τα τρόφιμα. Όταν καταστραφούν, καθιστούν δυσκολότερη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό.
Τι πρέπει να προσέχετε * Η γλουτένη κρύβεται σε αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά,ζύμες,μπισκότα,κρουασάν,κέικ εκτός και αν πρόκειται για προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη,τα οποία αναγράφονται στη συσκευασία. * Μπορείτε να τρώτε ρύζι,πατάτες,καλαμπόκι * Όταν ψωνίζετε,πρέπει να διαβάζετε τα συστατικά στις ετικέτες. Μελίνα Κωνσταντινίδη Διατροφολόγος-Τεχνολόγος Τροφίμων Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.