Μελομακάρονα VS Κουραμπιέδες

Μελομακάρονα VS Κουραμπιέδες

Ήρθε ο Δεκέμβρης και μαζί του έρχονται τα Χριστούγεννα, οι γιορτές, γλυκά, φαγητά, ποτά και άλλοι πολλοί πειρασμοί. Εμείς σήμερα θα αναλύσουμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, για να δούμε , λοιπόν, ποιό από τα δύο να προτιμήσουμε φέτος για να μην χαλάσουμε.. πολύ την διατροφή μας;

Αρχικά, ένα μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 130 με 150 θερμίδες κι ένας κουραμπιές αποδίδει 150 με 180 θερμίδες. Μπορεί να μην έχουν μεγάλη διαφορά σε θερμίδες, αλλά διαφέρουν αρκετά σε θρεπτική αξία. Το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη στο μελομακάρονο προσθέτουμε μέλι και καρύδια, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας  βιταμίνες του συμπλέγματος Β µε αποτέλεσµα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήµη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, περιέχει  κανέλα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς. Από την άλλη ο κουραμπιές έχει ως κύριο συστατικό το βούτυρο, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η κατανάλωση τους αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Είναι πλούσιος σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την καλή υγεία των δοντιών. Τέλος, έχει σαν συστατικό τα αμύγδαλα, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μετά την ανάλυση αυτών των δυο χριστουγεννιάτικων πειρασμών συμπεραίνουμε ότι θερμιδικά μπορεί να μην απέχουν πολύ, αλλά θρεπτικά κερδίζει το μελομακάρονο!

Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτές είναι μέρες χαράς και γιορτής και αφού δεν θα είναι μόνο αυτοί οι δυο διατροφικοί πειρασμοί που θα βρεθούν μπροστά σας στα γιορτινά τραπέζια αυτές τις μέρες κοιτάξτε να το χαρείτε και να το ευχαριστηθείτε και μετά μπαίνουμε και πάλι σε τάξη!  

Βασιλική Σουλτανιά Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  

Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού