Η μπίρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία όπως είναι το κριθάρι, η μαγιά, τα δημητριακά και το νερό, οι οποίες συμβάλλουν σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.
Η μπίρα αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 95% και είναι ένα δροσιστικό ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ απορροφούνται πιο αργά από το στομάχι με αποτέλεσμα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι χαμηλή. Οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή μπίρας είναι:
ΤΟ ΝΕΡΟ: Είναι το βασικότερο των υλών, καθώς το 95% της μπίρα περιέχει νερό. Η ποιότητα του νερού πρέπει να είναι άριστη, με όσο το δυνατόν λιγότερα άλατα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι παλαιότερες ζυθοποιίες χρησιμοποιούσαν το νερό των ποταμών.
ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ: Χρησιμοποιείται δίστιχο κριθάρι, συνήθως φτωχό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε άμυλο. Σε ορισμένα είδη μπίρας είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται μαζί με το κριθάρι και άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη. Άλλα είδη δεν περιέχουν καθόλου κριθάρι αλλά βασίζονται αποκλειστικά σε άλλα δημητριακά.
Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ: Είναι ένα αναρριχητικό φυτό, του οποίου τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της μπίρας, για να της χαρίσει την χαρακτηριστική πικρή γεύση και το πλούσιο άρωμά της. Περιέχει μέχρι και 8% αιθέρια έλαια και 2-5% πικρών υλών.
ΖΥΜΗ(ΜΑΓΙΑ): Ως μαγιά της μπίρας χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζυμομυκήτων. Αυτά αναλαμβάνουν την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, τον μεταβολισμό δηλαδή των σακχάρων και την παραγωγή της αλκοόλης και του διοξειδίου του άνθρακα. Η επιλογή της ζύμης, σχετίζεται κάθε φορά με το είδος της μπίρας που θα παραχθεί.
Η ήπια κατανάλωση μπίρας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων όχι μόνο της μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αλλά και στα συστατικά που περιέχει όπως είναι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που έχουν προστατευτική δράση. Αποτελεί, επίσης, πηγή διαλυτών ινών που προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού. Δύο ποτήρια μπίρα περιέχουν περίπου το 10% των συνιστώμενων καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνουν την πέψη και απορρόφηση του φαγητού και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
ΜΠΙΡΕΣ 330ml | ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ | ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Chimay, Lucifer | 9% | 208 |
Duvel | 8,5% | 196 |
McFarland | 5,6% | 129 |
Erdinger | 5,3% | 122 |
Stella Artois, Carib | 5,2% | 120 |
Craft, Murphy’s, Lowenbrau, Kronenbourg, Kaiser, Henninger, Heineken, Genesis, Foster’s, Fix, Fischer, Carlsberg, Bud, Beck’s, Μύθος, Amstel, Alfa | 5% | 115,5 |
Paulaner, Krombacher | 4,9% | 113 |
Edelsteiner | 4,8% | 110 |
Corona | 4,6% | 106 |
KEO | 4,5% | 103 |
Guiness | 4% | 92,4 |
Budweiser | 3,8% | 88 |
Veltins, Buckler | 0,5% | 11,5 |
Για να εμπλουτίζουμε και τις γενικές μας γνώσεις… Η λέξη μπίρα προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη birra η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική –biber (ελλ. Ποτό), που συνδέεται και με το λατινικό ρήμα -bibere (ελλ. Πίνω). Η ελληνική λέξη ζύθος απαντάται επίσης σε αρχαίους γεωγράφους περιηγητές, όπως ο Διόδωρος και ο Στράβων, δηλώνοντας βασικά το ποτό από κριθάρι, κυρίως των Αιγυπτίων. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα –ζέω (βράζω).