Περίμετρος μέσης: Τι μας δείχνει?

περίμετρος μέσης, κοιλιά, σπλαχνικό λίποςΔαχτυλίδι μέση? Η μέση αποτελεί την νοητή γραμμή ανάμεσα στα κάτω όρια των πλευρών και στα ανώτερα σημεία των προσθίων άνω λαγόνιων ακάνθων και μας δείχνει τη συγκέντρωση λίπους στα σπλάχνα και στη κοιλιά.    

Η περίμετρος μέσης είναι μια αξιόπιστη ένδειξη για την ύπαρξη ή όχι παχυσαρκίας. Ποια είναι τα όρια? Οι απόψεις διίστανται. Κατά τη Διεθνή ομοσπονδία Διαβήτη  η τιμή της περιμέτρου είναι  < 94 cm για τους άνδρες και < 80 cm για τις γυναίκες, ενώ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι >102 cm (άνδρες) και >88 cm (γυναίκες) . Κάντε μία απλή μέτρηση με μία μεζούρα και αν η τιμή βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων τότε με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση θα ενισχύσετε την υγεία σας.

Αν η τιμή ξεπέρνα τα όρια τότε είναι δείκτης περιττού σπλαχνικού λίπους στον οργανισμό. Η περίμετρος μέσης είναι και δείκτης κινδύνου μεταβολικών διαταραχών, αφού η περίσσια  λίπους στα σπλάχνα ευνοεί την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών  (διαβήτης, λιπώδης διήθησης ήπατος). Τι μπορούμε να κάνουμε? Μπορούμε να διατηρήσουμε τη τιμή της περιμέτρου της μέσης σε φυσιολογικά όρια με ισορροπημένη  διατροφή, η όποια θα έχει ποικιλία στις επιλογές, μικρή πρόσληψη  λιπαρών, μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ.

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί σύμμαχο στην διατήρηση των επιτρεπόμενων ορίων της περιμέτρου της μέσης, αφού η άσκηση βοήθα στην ‘καύση’ του λίπους αλλά και στην διατήρηση του επιθυμητού βάρους. 

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού