Πόσο διαρκεί το αλκοόλ στον οργανισμό μας;

Πόσο διαρκεί το αλκοόλ στον οργανισμό μας;

Κρασί στο σπίτι, ποτό με φίλους, κοκτέιλ με το σύντροφο, ρακές σε μεζεδοπωλεία, ούζα σε ψαροταβέρνες, να πιούμε για τις χαρές, να πιούμε για τις λύπες, να πιούμε για την παρέα. Πόσοι λόγοι υπάρχουν για να καταναλώσει κάποιος αλκοόλ ξέρουμε πολύ καλά. Πόσος χρόνος όμως χρειάζεται για να αποβληθεί από τον οργανισμό μας το αλκοόλ;

 

Κατά μέσo όρο το σώμα μας χρειάζεται περίπου μία ώρα για να διασπάσει 1 μονάδα αλκοόλ. Αυτό βέβαια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το βάρος, το φύλο, την ηλικία, το μεταβολισμό, την κατανάλωση φαγητού, τον τύπο του αλκοόλ και αν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.  

Πόσο είναι μία μονάδα Μία μονάδα ισούται με 10ml ή 8gr καθαρής αλκοόλης. Υπάρχουν περίπου: 2,1 μονάδες σε ένα κανονικό ποτήρι κρασί (175ml) 3 μονάδες σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250ml) 2 μονάδες σε ένα λίτρο μπύρας χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ 3 μονάδες σε ένα λίτρο μπύρας υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ 1 μονάδα αλκοόλ σε 1 μεζούρα (25ml) αλκοολούχων ποτών  

Προσθέτοντας τις μονάδες Αν πίνετε ένα μεγάλο (250ml) ποτήρι κρασί, το σώμα σας χρειάζεται περίπου τρεις ώρες για να διασπάσει το αλκοόλ. Αν πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα, το σώμα σας χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να το διασπάσει. Αν η μπύρα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ισούται με τρεις μονάδες, έτσι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο. Ωστόσο, ακόμα και αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.   Αν έχετε καταναλώσει μερικά ποτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες για να μπορέσει ο οργανισμός σας να αποβάλλει το αλκοόλ. Αν πάλι έχετε πιει πολλά ποτά το αλκοόλ μπορεί να είναι ακόμα στο αίμα σας την επόμενη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν οδηγείτε μετά από μια βραδιά υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, είναι πολύ πιθανό να περάσετε το νόμιμο όριο αλκοόλ.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας που οφείλονται στην υψηλή κατανάλωση αλκοόλ συστήνεται το εξής:

Άνδρες: δεν πρέπει να καταναλώνουν τακτικά* πάνω από 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα

Γυναίκες: δεν πρέπει να καταναλώνουν τακτικά* πάνω από 2-3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα

*"Τακτικά" σημαίνει: κατανάλωση αυτών των ποσών καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

πηγή άρθρου: http://www.nhs.uk/chq/pages/853.aspx

 

Φανή Ρούσσου
Διατροφολόγος: Φανή Ρούσσου
Γεννήθηκα στην Πρωτεύουσα το 1985 αλλά ποτέ δεν ένιωσα Αθηναία, μιας και η νησιωτική (Πάρος – Νάξος) καταγωγή μου με κέρδισε από μικρή. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα Άνω Λιόσια όπου μένω μέχρι σήμερα. Οι πανελλήνιες εξετάσεις με έστειλαν το 2004 στη Σητεία της Κρήτης, για να αποφοιτήσω ως Διαιτολόγος . Έκτοτε εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κάνοντας εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία και παρακολουθώντας από κοντά τις διατροφικές εξελίξεις.

Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου καλέστε στο 6979448632 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού