Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένα σύνολο κλινικών εκδηλώσεων που οφείλονται σε κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου. Παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι το stress, διαιτητικοί παράγοντες και φάρμακα. Τα συμπτώματα του είναι συνήθως κοιλιακό άλγος και διάταση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Ο ρόλος της δίαιτας στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητός και δυστυχώς η δίαιτα δεν αποτελεί λύση για όλους τους ασθενείς. Τα πιο συχνά φαγητά που σχετίζονται με τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου είναι το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, ο καφές, η πατάτα, το καλαμπόκι και τα κρεμμύδια. Δυσανεξία στη λακτόζη έχει βρεθεί στο 10% των ασθενών, αλλά ο αποκλεισμός της λακτόζης στην πραγματικότητα σπάνια θεραπεύει το Σύνδρομο. Η χρήση προβιοτικών μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις. Τηγανιτά, ή πολύ λιπαρά τρόφιμα, καφεΐνη, χυμοί φρούτων, και αλκοόλ πολύ πιθανόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Παρόλα αυτά η ασθένεια αυτή είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, γι’αυτό σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε κάποιον διαιτολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει σωστά τα συμπτώματα και το ιστορικό έναρξης της ασθένειας. Έτσι, θα σχεδιάσει μία διαιτητική θεραπεία η οποία θα απαλύνει τα συμπτώματα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής , απόλυτα προσαρμοσμένης στις προσωπικές ιδιαιτερότητες του καθενος.
Πηγή: Κλινική διαιτολογία και διατροφη με στοιχεία παθολογίας, Αντώνις Ζαμπέλας, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης