Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι κατάλληλα για βρώση. Αν πλένουμε με σωστό τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά, αν πρέπει να τρώμε τη φλούδα ή όχι. Την απάντηση για τα πιο «καθαρά» και «βρώμικα» τρόφιμα την δίνει η λίστα του Environmental Working Group για το 2017, τονίζοντας ποια φρούτα και λαχανικά περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.
Από έρευνες που γίνονται σε χιλιάδες προϊόντα ετησίως στην Αμερική, προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα των φρούτων και των λαχανικών που καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η λίστα με τα πιο «βρώμικα» (υψηλή συγκέντρωση φυτοφαρμάκων) τρόφιμα είναι η εξής:
- Φράουλα
- Σπανάκι
- Νεκταρίνια
- Μήλα
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Κεράσια
- Σταφύλια
- Σέλερι
- Ντομάτες
- Πιπεριές πολύχρωμες
- Πατάτες
Η λίστα με τα πιο «καθαρά» (χαμηλή συγκέντρωση φυτοφαρμάκων) τρόφιμα είναι η εξής:
- Καλαμπόκι*
- Αβοκάντο
- Ανανάς
- Λάχανο
- Κρεμμύδι
- Μοσχομπίζελο
- Παπάγια
- Σπαράγκια
- Μάνγκο
- Μελιτζάνα
- Πεπόνι
- Ακτινίδιο
- Πεπόνι Κανταλούπε
- Κουνουπίδι
*Προσοχή γιατί ένα ποσοστό σπόρων καλαμποκιού είναι γενετικά μεταλλαγμένο. Επιλέξτε βιολογικό προϊόν. Για τη αποφυγή φυτοφαρμάκων επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα και καλό πλύσιμο!! www.ewg.org