ΟΡΑΣΗ Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη διατήρηση υγιούςσωματικού βάρους αλλά και για την υγεία των ματιών. Τα μάτια επηρεάζονται από διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις όπως καταρράκτης, το γαλάκτωμα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τροφές που ενισχύουν την υγιεία των ματιών
- Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία (ιδιαίτερα οι βιταμίνες C&E, ο ψευδάργυρος,το σελήνιο,ο χαλκός) είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Βοηθούν στη πρόληψη και τη καθυστέρηση της εμφάνισης παθήσεων των ματιών, που σχετίζονται με την ηλικία, ως αποτέλεσμα της δράσης των ελεύθερων ριζών κια της καταστροφής των κυττάρων. Που τα βρίσκουμε: σε φρούτα,λαχανικά,γαλακτοκομικά,ψάρια και θαλασσινά,άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς.
- Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που είναι απαραίτητο για τη δομή και τη λειτουργία του αισθητηριακού αμφιβληστροειδούς, βοηθούν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Που τα βρίσκουμε:σε ρέγκα,σκουμπρί,σαρδέλες,σολομός,φρέσκο φιλέτο τόνου,ξηρούς καρπούς
- Καροτενοειδή
Η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη είναι χρωστικές που υπάρχουν στην ωχρά κηλίδα, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες κια το επιβλαβές μπλε φως. Που τα βρίσκουμε:στα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά στα λαχανικά όπως το σπανάκι,το μπρόκολο και ο αρακάς.
- Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και βρίσκεται στα σταφύλια και τα φυστίκια. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Που τα βρίσκουμε: φυστίκια,διάφορα είδη μούρων και κόκκινο κρασί Μελίνα Κωνσταντινίδη Διατροφολόγος-Τεχνολόγος Τροφίμων Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.