Υπέρταση και διατροφή

Υπέρταση και διατροφή

Ο όρος υπέρταση ορίζεται ως μια αρτηριακή υπέρταση πίεση > 140 / 90 mmHg ή ως μια κατάσταση που απαιτεί τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν δύο είδη αρτηριακής πίεσης, η πρωτοπαθής που είναι ο πιο συνήθης τύπος υπέρτασης, και η δευτεροπαθής που οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και για αυτό το λόγο θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός φυσιολογικών ορίων. Η θεραπεία περιλαμβάνει την τροποποίηση του τρόπου ζωής καθώς και  φαρμακευτική θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και ο συνδυασμός τους. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής του πάσχοντα στοχεύει την διακοπή του καπνίσματος, στην μείωση του σωματικού βάρους, στην έναρξη της φυσικής δραστηριότητας και στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής  η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ( είναι πλούσια σε φυτικές ίνες )
  • Μείωση της πρόσληψης του αλατιού
  • διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και συγκεκριμένα την ποσότητα νατρίου που έχει το προϊόν
  • Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών ( προσοχή στα τυποποιημένα τρόφιμα και ζωικά λύπη )
  • Δημητριακά ολικής άλεσης ( είναι πλούσια σε φυτικές ίνες )

Οι διατροφικές συμβουλές που αναφέρθηκαν βασίζονται στη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Μην παραλείπετε να μετράτε και να καταγράφετε την πίεση σας. Σε περίπτωση που οι τιμές που καταγράφετε είναι εκτός ορίων μην διστάσετε να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικου.

Αγγελική Παπά
Διατροφολόγος: Αγγελική Παπά
Γεννήθηκα Σεπτέμβριο του 1986 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στον Ταύρο όπου και κατοικώ ως σήμερα. Το 2005 βρέθηκα στη Σητεία Κρήτης για να σπουδάσω αυτό που αγαπώ. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και εθελοντικές δράσεις με θέμα τη διατροφή.Για επικοινωνία με τη διατροφολόγο Αγγελική Παπά καλέστε στο 6947856688 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Pin It

Θέλετε νέο σώμα, καλύτερη ψυχολογία και λιγότερα κιλά;

Είμαστε εδώ για εσάς!

Κλείστε Ραντεβού